Recensioner

Just här (Ici même)

fredag 5 februari, kl 09:43 av 7 kommentarer

justharJacques Tardi räknas som en av de största franska serieskaparna och har varit oerhört produktiv sedan han slog igenom på 70-talet. En del av hans digra produktion har getts ut i Sverige, dock inget de senaste 20 åren. Carlsen har gett ut sex delar av Adelés extraordinära äventyr, Ishavets demon och Den ödesdigra resan. Epix har gett ut Just här, Kackerlacksmördaren och Dödens adress.  Dessutom har andra serier gått i några av de tidningar Epix gav ut. Jean-Claude Forest är en annan fransk legend, mest känd för sci-fi serien Barbarella på 60-talet. Just här köpte jag på Seriegrossisten för två år sedan men jag har inte kommit mig för att läsa den. Men nu när Fantagraphics gett ut den på engelska med titeln You Are There så tyckte jag att det var dags. Just här, som gavs ut på svenska 1986, handlar om Arthur Just som är rättmätig ägare till ett land, Mornemont, som en förfader fått i gåva av en kung. Genom rättsprocesser har hans familj, Arthur är den siste, förlorat marken och har numera bara äganderätt till murarna som omgärdar alla tomter. Arthur tar betalt för att öppna grindarna så att de som bor där kan passera och för pengarna processar han mot de andra som han anser har stulit hans land. Han har ingen relation med någon annan människa och pratar därför i telefon med sin döda mor.

Jag gillar Tardis teckningar enormt, han har en underbar stil som alltid påminner mig om Per Åhlins animationer som jag älskar. Teckningarna i Just här är inget undantag, det är som vanligt en fröjd att se. Just här är en satir över Frankrike och gisslar ämnen som sexualitet, maktmissbruk och äganderätten. Berättelsen är stundtals helt absurd och huvudpersonen Arthur Just är sannerligen en galning och han är inte ensam om att vara galen.  Så långt är allt frid och fröjd och det borde vara upplagt för en helgjuten läsupplevelse. Just här har klassikerstatus och det må vara hänt men jag tycker inte det är en lyckad serie. Det blir inget flyt i läsningen eftersom den är så oerhört texttung, långa dialoger och monologer upptar en stor del av utrymmet. Att dialogerna/monologerna mest består av nonsens gör inte läsningen bättre. Just här var seg att ta sig igenom. Om du har läst Voltaires klassiker Candide och gillade den så är säkert Just här något för dig. Jag vill minnas att jag tyckte Candide sög rätt hårt. Just här är fransk konst när den är som sämst, pretentiös och långrandig.

Fantagraphics satsning på Tardi innefattar även kriminalserien West Coast Blues och i mars kommer It Was a War of the Trenches. Mitt tips även om jag inte läst dem är att spara pengarna tills dess. Av det som getts ut av Tardi på svenska gillar jag Dödens adress och Adeles extraordinära äventyr bäst. Den sistnämnda ryktas det om att Fantagrpahics ska satsa på nu när en film om Adelé är på g.

Manus: Jean-Claude Forest
Illustration: Jacques Tardi
Förlag: Medusa
Betyg: 2/5

Kommentarer

 1. Simon says:

  Ha, synkronicitet! Jag har precis läst om hela Adele-sviten på svenska + albumen som hör till (Ishavets demon & Den ödesdigra resan), och tänkte skriva om dem hos mig. Vi får se om vi har samma smak när det gäller Tardi eller inte 😉

 2. Ferdinand says:

  Det får bli att gå på begagnatjakt. Har inte läst Tardi sedan 80-talet och känner faktiskt lite sug.

 3. Rikard says:

  Jag väntar med spänning 😉

  Dödens adress och Just här finns hos nätbokhandlarna. Några av Adelé-albumen kan nog vara svåra/dyra att få tag på men lite begagnatjakt är aldrig fel.

 4. Håkan / Wakuran says:

  Det finns f.ö. en ganska riklig Tardi-utgivning på danska, om man inte kan franska.

  http://www.comicwiki.dk/wiki/Jacques_Tardi

 5. […] tycker jag, och Rikard på shazam.se liknade den vid Per Åhlin när han skrev om Tardis Just här häromdagen och det kan jag bara hålla med […]

 6. Henrik Ö says:

  Minns tydligt att jag läste Just här kring när den kom ut (jag kan väl ha varit 14-15), den fanns på Stadsbiblioteket i Karlstad. Jag minns att jag gillade den fast jag inte förstod allting, den var så mycket konstigare än alla serier jag läst förut.

 7. Per A.J. Andersson says:

  ”Just här” var ett av mitt livs stora läsupplevelser. Jag har inte läst ”Candide”, men jag uppskattade kombinationen av Beckett, Jules Verne, franska konstigheter, erotiska underströmmar, fin-de-siècle, Tardis teckningar och lite till. Jag låg på en hård soffa och sträckläste den. Forests myllrande och ofta förbryllande fantasier upphörde aldrig att fascinera. Antingen det var politisk satir (som aldrig riktigt reds ut), tragisk kärlekshistoria (som spårar ur på ett forestskt vis) eller det teatrala sceneriet (kombination av Forests knäppa manus och en Tardi som vässade pennan likt under hans tidiga 70-tal) gjorde det mig häpen. De texttunga, men grafiskt välbalanserade sidorna var inget hinder – snarare tvärtom. Den tillhör än i denna dag mina tre absoluta seriefavoriter. Allt gott. 🙂

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...