Recensioner

Zelda

lördag 20 februari, kl 16:35 av 1 kommentar

zeldaHumorserier är något jag sällan läser och recensioner av humorstrippar är öht sällsynta på shazam.se. Jag undrar om det finns någon? Ibland dyker det upp serier som inte går att motstå. Jag gillade Lina Neidestams serier i Hjälp! och blev därför nyfiken på Zelda som sedan slutet av förra året finns i samlad form. Zelda är Neidestams debutalbum och handlar om Zelda, en idealistisk bloggande åttiotalist som har kroniskt svårt att nå upp till sina ideal. Men det innebär inte att hon på något sätt är beredd att ge upp sin dagliga kamp mot patriarkatet och heteronormativiteten. Zelda hänger med kompisar, beklagar sin brist på pengar och umgås med sin pojkvän (hon är dock noga med att poängtera att de inte är ihop). Zelda gör också diverse utflykter för att berika sig.

Neidestam tecknar i en skön stil, Zelda och de andra karaktärerna är rätt gulliga, som vuxna keruber typ. Man kan också se hur hon har utvecklats som tecknare och de nyare stripparna är klart snyggare även och de tidiga också är bra. Teckningarna är som sagt bra, jag gillar verkligen hennes stil och i kombination med snygg färgläggning blir läsandet en visuell fröjd. Jag läser som jag skrev ovan sällan humorstrippar eftersom jag sällan tycker de är roliga. De flesta svenska tidningars seriesida består av outsägligt trista serier. De borde genast slänga ut det mesta och ge plats för Zelda som är det roligaste jag läst på väldigt länge. Med reservation för att jag inte läst så många humorserier så är Zelda det roligaste jag läst tillsammans med klassikerna Arne Anka och Rocky.

Zelda är härlig och samtidigt skitjobbig. Hon säger alltid vad hon tycker och kör på oavsett vad omgivningen tycker eller vad som är lämpligt. Neidestam skildrar träffsäkert hur Zelda oftast går på pumpen när han ska följa sina egna ideal. Hon driver också med könsroller på ett underhållande sätt utan pekpinnar. Kort å gott är Zelda en skitkul serie. Det är svårt att återge det roliga här så besök istället Lina Neidestams blogg Lina kan rita fint och få dig ett gott skratt av Zelda-stripparna där.

Illustration: Lina Neidestam
Förlag: Kartago
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. […] just Kolik förlag förra året. I september kommer andra albumet i Koliks Femisexserie, Maran av Zelda-tecknaren Lina Neidestam, mer om Maran finns på hennes blogg. Är Maran lika bra som Zelda är det […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...