Recensioner

Doomwar #1

söndag 21 februari, kl 08:00 av 1 kommentar

192184_20100217184122_largeDoctor Doom måste vara Marvels bästa villain, kanske också den bästa i seriehistorien någonsin också (med viss konkurrens från Joker och Magneto). I Marvels nya miniserie Doomwar har Doom ställt in siktet på det afrikanska kungadömet Wakanda där den tidigare Black Panther, T’Challa, är kung. Fast inte nu längre. Doomwar börjar mitt i smeten med att Wakanda har utsatts för en statskupp av en starkt konservativ och främlingfientlig grupp kallad Desturi. T’Challa och Shuri (den nuvarande Black Panther) har flytt landet och T’Challas hustru, Storm, har tagits tillfånga och ställts inför rätta av den nya regimen, anklagad för brott mot Wakandas folk. Men rätt snart står det klart att Desturi inte agerat på egen hand, utan att Doom är den som håller i trådarna.

Titeln Doomwar kan få en att tro att det är Doctor Doom som är huvudpersonen i serien men så är inte fallet, utan det är istället T’Challa, vilket är helt ok för mig då jag gillar den tidigare Black Panthern, även om han ofta tenderar att framställas om en rätt högdragen, arrogant och osympatisk person. Lite av en Namor i miniformat. Men här har Jonathan Marberry (en ny bekantskap för mig) fått T’Challa att framstå som en mer sympatiskt person som slits mellan sin kärlek till Storm och sin lojalitet till sitt folk och sitt land. Bra gjort!

För att riktigt fullt ut kunna hänga med i Doomwar så tror jag man bör ha läst de senaste numren av den senaste Black Panther-serien. Fast helt nödvändigt är det ändå inte eftersom Marberry ganska snabbt sätter in en i det viktigaste som hänt innan Doomwar. En positiv sak då jag inte hängt med i den just den serien sen den startade för snart ett år sedan.

En stor behållning med Doomwar #1 är Scott Eatons illustrationer och Jean-Francois Beaulieus färgläggning. Normalt sett brukar jag inte nämna färgläggningen men här tycker jag det är berättigat. Beaulieu använder en ganska varm, jordig färgskala vilken jag tycker känns rätt, särskilt med tanke på att större delen av serien utspelar sig på den afrikanska kontinenten. Tillsammans med Eatons fina illustrationer blir resultat en visuellt väldigt snygg serie, men det finns lite skönhetsfläckar här och var så riktigt toppbetyg är det ändå inte.

Doomwar #1 är ett bra första nummer och även om det blir rätt mycket prat och setup för fortsättningen så tycker jag det finns en hel del här som känns lovande. Doom har uppenbarligen mycket större planer än bara Wakanda på gång och det ska bli intressant att se hur det kommer ta sig. Helt klart är i alla fall att jag kommer att hänga på Doomwar ett par nummer till och se hur serien kommer att utveckla sig.

Manus: Jonathan Marberry
Illustration: Scott Eaton
Tusch: Andy Lanning & Robert Campanella
Färgläggning: Jean-Francois Beaulieu
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 3+/5

Kommentarer

  1. Henrik Ö says:

    Maberry är etablerad skräckförfattare, se http://en.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Maberry .

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...