Recensioner

Sparta, U.S.A. #1

tisdag 9 mars, kl 08:00 av 1 kommentar

sparta1Jag läste något om den här serien på nätet för några veckor sen och blev lite nyfiken på vad detta kunde vara för något. Titeln, om inget annat, är ju i alla fall cool… Så jag bestämde mig för att ge Sparta, U.S.A. #1 en chans och resultatet av den chansning har gett upphov till en rätt intressant läsning, i alla fall den underligaste serie jag läst på bra tag.

Efter det första tre-fyra sidorna verkar Sparta, U.S.A. vara en rätt beskedlig serietidningsskildring av amerikansk småstadsliv, men samtidigt står det klart att det är något som inte stämmer med Sparta under den polerade fasaden av amerikansk småstadsidyll. Som t.ex. det innevånarnas närmast fanatiska fascination för amerikansk fotboll. Samtliga av Spartas 9923 innevånare spelar fotboll och staden skryter med hela 12 professionella lag. Ett annat mysterium är vad som hänt med stadens stjärnspelare, Godfrey McLaine, som försvann spårlöst för tre år sedan. Men underligaste av allt är Maestro, stadens närmast messiasliknande ledare med blå hud som utövar stort inflytande över Sparta och som en gång varje år besöker staden för att dela ut bebisar till förtjänta familjer.

Författaren David Lapham bjuder här på en verkligt underlig story där man som läsare efter en första läsning sitter med fler frågetecken än antalet sidor. Inte heller blir dessa frågetecken färre efter en andra läsning. Men trots den rätt underliga och smått förvirrande story så det finns det något tilltalande med Sparta, U.S.A.. Exakt vad är svårt att sätta fingret på, men jag tror att Sparta, U.S.A. har potential att bli ett riktigt guldkorn om Lapham och hans partner Johnny Timmons får ett par nummer på sig.

Appropå Johnny Timmons så är hans illustrationer här den svaga länken i Sparta, U.S.A. #1. Det är inte så att han gör ett dåligt jobb, tvärtom är det helt ok, men kvalitén går lite upp och ner genom hela numret. Timmons tycks hela tiden kämpa med att hitta rätt still för serien och det ser bättre mot slutet. Kanske så har Timmons hittat den rätta stilen redan till nästa nummer? Vi får väl se…

Manus: David Lapham
Illustration: Johnny Timmons
Tusch: Johnny Timmons
Färgläggning: Wildstorm FX
Förlag: Wildstorm
Betyg: 3+/5

Kommentarer

  1. Henrik Ö says:

    Det här är ett måste-köp för mej när jag åker till min LCBS idag. Lapham är en av de mest begåvade serieskaparna vi har idag; hans Stray Bullets-svit är för mig helt i klass med Watchmen, A Contract With God och andra serieklassiker. Hans Vertigo-serie Young Liars har jag också skrivit om här, mycket bra, synd att det inte blev mer än 18 nummer.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...