Recensioner

Mara från Ulthar

måndag 8 mars, kl 21:59 av 10 kommentarer

marafranultharwebMara från Ulthar är Karl Johnssons debutalbum. Å det är inte vilket album som helst utan ett fanstasyäventyr vilket inte direkt hör till vanligheterna i Sverige. Albumet handlar om den unga Mara som bor i den orientaliska hamnstaden Ulthar. Hennes far är slavhandlare och säljer slavar till de märkliga figurer som kommer i de svarta galärerna. Men en dag försvinner han och tillsammans med sin bästa vän Nardos ger sig Mara ut på ett sökande efter sin far som för henne till månen och slavgruvorna där och ett möte Nyarlathotep, det krälande kaoset.

Eftersom Mara från Ulthar sticker ut från den vanliga svenska utgivningen ville jag instinktivt tycka bra om albumet vilket i sig skulle kunna leda till en fet besvikelse. Lyckligtvis gillar jag albumet även efter att ha läst det :). Johnsson är en skicklig tecknare och teckningarna är väldigt fantastifulla, det känns fräscht och inte bara som en efterapning av något man läst tidigare.

Visst finns det utrymme för förbättringar men det är väldigt bra för att vara en debutant och det är alltid kul med svenska tecknare som inte kommer från alla kan teckna-skolan, lyckligtvis blir de fler och fler. Teckningarna är överlag väldigt stämningsfulla och Johnsson lyckas också förmedla känslor både hos djur och människor. Manuset är den svaga delen av serien, det är iofs underhållande och fantasifullt men dialogen är överlag lite styltig och hade kanske kunnat ses över liksom lite klyschiga karaktärer. Albumet blir dock bättre efter hand och avslutningen är bättre än början vilket är trevligt. Å en ung kvinnlig hjältinna är aldrig fel. En annan styrka är att albumet kan läsas av de flesta från de yngre tonåren och uppåt, nästan en allåldersserie alltså.

Jag måste också nämna formgivningen av Mara från Ulthar, omslaget är riktigt snyggt och textsnittet sitter som en smäck. Lägg till det bra kvalité på omslag och papper och det är nice att hålla i och titta på albumet. Sammanfattningsvis en underhållande och bra tecknad serie och jag hoppas att Johnsson fortsätter på den inslagna vägen och ger oss mer fantasy. Seriesverige behöver det.

Illustration: Karl Johnsson
Förlag: Kolik Förlag
Betyg: 3/5

Kommentarer

 1. Tomb says:

  Fint hur du lyckades skriva en recension utan att nämna Lovecraft. 🙂

 2. Rikard says:

  Det var så självklart att det hela är Lovecraft-inspirerat att jag inte ens tänkte på att nämna det.

 3. Predabot says:

  Det här verkar ganska intressant faktiskt… Kanske tillåme nåt som att försöka få beställt in till lokala biblo, så att man kan ta sig en billig titt.

 4. Schysst recension, men jag tycker det låter som en fyra och inte en trea! 🙂

  Det var väl min ”styltiga dialog” som inte riktigt höll måttet…

  Mer fantasy kommer, det kan jag lova! Nästa projekt kommer inte att utspela sig i samma värld som Mara, utan blir mer inspirerat av fornordisk fantasy. Det blir mer intriger, och mer plats för karaktärerna. Jag förstår faktiskt exakt vad du menar med att manuset till Mara är enkelt och en del karaktärer klyschor. Tanken var en enkel och rak berättelse i en drömlik, stämningsfull och utflippad fantasyvärld. En dragning mot sagan, därav också en stundom ganska högtravande dialog. Sedan om jag lyckades eller inte är upp till läsaren.

 5. Rikard says:

  Mer svensk fantasy är alltid välkommet 🙂

 6. […] Inferno är Fabian Göranssons tolkning av August Strindbergs roman med samma namn. Året är 1894 och den i Paris boende Strindberg lider av skrivkramp och har lagt författandet åt sidan. Istället börjar han intressera sig för kemi samtidigt som hans verklighetsuppfattning slirar och vägen mot total galenskap synes utstakad under Strindbergs misslyckade försök att framställa guld. Inferno är Fabian Göranssons tredje seriealbum och hans första serieroman. Tidigare har han tecknat seriereportaget Gaskriget och Kirurgi som är en samling av hans tidiga serier.  Han driver även Kolik förlag med några andra, tidigare i år gav Kolik ut Karl Johnssons Mara från Ulthar. […]

 7. […] som inte är så välrepresenterade i den svenska seriefloran såsom skräck (Love Hurts), fantasy (Mara från Ulthar) och ockulta detektiver (Mumiens blod). Till den senare genren får man definitivt räkna […]

 8. […] i film, böcker och serier kan inte överskattas. I serieform har han inspirerat Karl Johnsson till Mara från Ulthar, Reinhard Kleist har gjort serie av fyra noveller i Das Grauen im Gemäuer. Engelsmannen I.N.J. […]

 9. […] någon vrålar i skogen av Malin Biller  (Optimal press) Inferno av Fabian Göransson (Kolik) Mara från Ulthar av Karl Johnsson (Kolik) De förlorade sidornas bok av Ola Skogäng (Ekholm & Tegebjer) Prins […]

 10. […] som en Sveriges främsta är Karl Johnsson, det har onekligen varit en fantastisk resa från Mara från Ulthar till Vei. Johnsson har en stil som inte påminner om någon annans och hur han tecknat bl.a. […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...