Recensioner

At the Mountains of Madness

fredag 25 februari, kl 16:37 av 4 kommentarer

at-the-mountains-of-madnessH.P. Lovecrafts påverkan på skräck i film, böcker och serier kan inte överskattas. I serieform har han inspirerat Karl Johnsson till Mara från Ulthar, Reinhard Kleist har gjort serie av fyra noveller i Das Grauen im Gemäuer. Engelsmannen I.N.J. Culbard har tagit sig an hans roman At the Mountains of Madness och överfört den till serie som Self Made Hero gett ut som en del av deras satsning på litteraturklassiker överförda till serieformen. At the Mountains of Madness handlar om ett gäng forskare som beger sig till Antarktis och upptäcker mer än de hade hoppats på och vanvettet kan ta sin början.

Culbard tecknar i en klara-linjen stil som han behärskar väl. Ansiktena kan bli lite lika men han är inte den ende klara-linjen tecknaren som har problem med det men utöver det är det bra och han påminner en del om Ola Skogäng i stilen. De teckningsmässiga höjderna nås bakom bergets höga toppar när Culbard tecknar det som finns där. Serien som helhet tappar dock när bergstopparna passerats och det okända öppnar sig. Fram tills dess finns hela tiden en påträngande oro och latent skräck men det klimax jag väntar på nås inte. Även om man inte får se allt så får man se tillräckligt och det är iofs obehagligt men inte så skrämmande som Lovecraft kan vara i sina bästa stunder. Trots att de två forskarna som ger sig av för att ta reda på vad som finns bakom bergen är extremt utsatta försvinner mycket av den stämning som byggts upp rätt omgående när de landar vilket blir lite av ett antiklimax. Men på det stora hela så är At the Mountains of Madness bra, hur lyckad den är som adaption av Lovecrafts roman kan jag inte avgöra eftersom jag inte läst den.

Manus: H.P. Lovecraft & I.N.J. Culbard
Illustration: I.N.J. Culbard
Förlag: Self Made Hero
Betyg: 4-/5

Kommentarer

  1. stranglerofsmallfurryanimals says:

    Tycker att det är riktigt roligt att min gamla favorit Lovecraft äntligen får den uppmärksamhet han förtjänar. Har läst det mesta som getts ut i serieväg baserade på hans verk, men dock aldrig en direkt adaption…

  2. Eaglekott says:

    Håller med recensenten att den inte höll riktigt hela vägen fram. 3+ ger jag den.

  3. […] med manus av Ian Edgington (Victorian Undead, A Study in Scarlet) och teckningar av I.N.J. Culbard (At the Mountains of Madness). Mycket John Carter att se fram emot. Vad tycker ni som läst någon av serieversionerna, bu eller […]

  4. […] har nämnts i ett otal inlägg på bloggen och jag har bl.a. recenserat en serieadaption av At the Mountains of Madness. Nystartade Place Press som gett ut Guy Delisles lysande Pyongyang och Jaques Tardis klassiker […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...