Recensioner

Från andra sidan- fem fantastiska berättelser

onsdag 9 juli, kl 23:46 av 0 kommentarer

kriekH.P. Lovecraft känns mer i ropet än någonsin tidigare. Shazams Anders Lundgren håller i en årlig Lovecraft-festival tillsammans med andra och det kommer en strid ström av serieadaptioner av hans noveller eller serier inspirerade av desamma. Lovecraft har nämnts i ett otal inlägg på bloggen och jag har bl.a. recenserat en serieadaption av At the Mountains of Madness. Nystartade Place Press som gett ut Guy Delisles lysande Pyongyang och Jaques Tardis klassiker Skyttegravskriget (det är Fantagraphics utgåva jag recenserat men Placebos har något större format och är på svenska så köp givetvis den) gav i samband med SIS14 ut holländske Erik Krieks Från andra sidan- fem fantastiska berättelser där han tecknat flera Lovecraft-noveller. Anders har tidigare intervjuat Kriek här på Shazam och intervjun handlar mycket om just Från andra sidan. De berättelser Kriek har gjort serie av är Främlingen, Färg bortom tid och rum, Dagon, Från andra sidan och Skuggan över Innsmouth. Erik Kriek signerade på SIS14 så en snygg signering pryder det även i övrigt snyggt utformade albumet.

Jag har inte läst mycket av Lovecraft, om jag minns rätt bara en samling noveller för ett tiotal år sedan ungefär. Men så mycket har jag klart för mig att hans skräck väldigt mycket bygger på det som bara kan anas, det som är dolt och väntar på att väckas ur sin dvala. Så utmaningen är stor för de som väljer att att överföra det till en serie. Kriek hanterar det mycket bra, hans tuschtunga stil som påminner Charles Burns korsad med Lars Krantz passar väl för skräck. Miljöer, personer och annat  är bra och äcklet är verkligen äckligt. Bäst är den första, Främligen, där känslan av något otäckt och oförståeligt finns med hela tiden. Skuggan över Innsmouth är också riktigt bra och otäck. Kriek lyckas verkligen med att bibehålla den krypande skräcken och känslan av att huvudpersonen är ohjälpligt fast i en situation som inte kommer att sluta bra. Jag rekommenderar definitivt Från andra sidan.

Illustration: Erik Kriek
Förlag: Placebo Press
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...