Recensioner

It Was the War of the Trenches

lördag 30 oktober, kl 08:40 av 3 kommentarer

It Was The War of the Trenches coverJacques Tardi har gjort många serier om första världskriget utöver It Was the War of the Trenches (C’était la guerre des tranchées). På svenska finns den korta serien Gevärsblomman i albumet Den ödesdigra resan och kriget berörs även i Adelés extraordinära äventyr. Utöver dessa har han bland annat gjort Soldat Varlot som finns på danska och nyligen utgivna Putain de Guerre som i två delar behandlar första världskriget år för år.

It Was the War of the Trenches är en ursinnig serie där Tardi skickligt skildrar krigets vanvett och fasor och de mäktigas totala brist på empati. Omslaget ger en försmak av det helvete som Tardi skildrar och det är onekligen starka teckningar av Tardi i hans karaktäristiska stil. Inte lika hemska som tysken Otto Dix målningar men det går inte att värja sig mot dem. Första världskriget ligger långt tillbaka, det är snart 100 år sedan mordet i Sarajevo som gav en anledning att utlösa eländet. Tardi häcklar överheten, de generaler som utan att blinka skickade män i döden i rader av meningslösa attacker och arkebuserade de som inte sprang tillräckligt målmedvetet mot döden. It Was the War of the Trenches är för serierna vad Abel Gance J´accuse (1919) är för filmen. Det obestridliga huvudverket om första världskriget. Albumet är ett måste för den historieintresserade och en motvikt till alla heroiserande krigsserier som producerats genom åren, en anti-krigsserie om vad krig gör med människan. Om det ändå varit som Ebba Grön sjunger.

Illustration: Jacques Tardi
Förlag: Fantagraphics
Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. Henrik Ö says:

    Krig är alltid meningslöst men frågan är om inte första världskriget toppar meningslöshetsligan ändå.

    Tardi + Första världskriget = måste-köp. Det visste man nästan på förhand men det var bra att få det bekräftat, tack Rikard!

  2. Henke says:

    Det här låter ju sjukt bra och att du dessutom avslutar med att länka till Tyna bort gör det inte mindre intressant 🙂

  3. […] Reality-Based Work It Was the War of the Trenches, by Jacques Tardi […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...