Krönikor och åsikter

Gästkrönika: Komiks.dk 2010

onsdag 26 maj, kl 18:00 av 4 kommentarer

cosplay_1Jimmy Wallin (t.v :)) är en av Sveriges mest mångsidiga serieskapare. Lite av hans alster finns på hans blogg Kaffe med dopp. Han var även under ett antal år medarbetare på Bild & Bubbla. Jimmy var i helgen på Komiks.dk i Köpenhamn och delar nedan med sig av sina intryck samt bilder vilket redaktionen tackar för.

I lördags begav jag mig tillsammans med en grupp andra svenska seriemänniskor till Köpenhamn för att besöka seriefestivalen Komiks.dk 2010.

När man jämför de svenska seriemässorna SPX, ISV mfl med Komiks.dk så märker man verkligen skillnaderna mellan de olika ländernas seriekultur. Jag överdriver inte om jag säger att det går tio SPX på ett Komiks.dk och jämför man antalet besökare från höstens ISV med årets danska festival vill man bara krypa upp i ett hörn och gråta. Det är svårt att sätta fingret på vad det är som skapat en så markant skillnad mellan det svenska och det danska serieklimatet men någonting är det.

Det är fjärde gången jag besöker Komiks.dk och för varje gång blir det bara bättre och bättre. Gästlistorna blir mer och mer imponerande och det faktum att de verkligen täcker in allt från barnserier till avantgarde (utan att tappa superhjältarna på vägen) gör det hela till en festival som passar hela familjen.

Av någon anledning hade man kastat om programmet ganska mycket så jag missade flera av de föredrag som jag sett fram emot. Det enda jag egentligen såg var när den karismatiske mästertecknaren Dan Jippes intervjuades av Fredrik Strömberg. Den stora behållningen med denna programpunkt vara (i alla fall för mig) att Jippes gamle parhäst Freddy Milton satt i publiken och emellanåt begärde ordet för att fylla på med anekdoter och egna frågor.

Numera är det sällan jag bryr mig om att ställa mig i signeringsköer, men vis av erfarenheten från tidigare seriemässor vet jag att jag säkerligen kommer att ångra mig om jag inte ser till att få några album signerade. I år hade de ansvariga varit kloka nog att dela ut kölappar så man slapp i alla fall att stå i de ibland timslånga köerna. Trots detta fanns det varken tiden eller orken till för mig att  jag skulle kunna beta av Dave Gibbons och kön till Kevin O´Neill var rent kaotisk. Frank Quitely var tystlåten och svartklädd, något som jag förutsätter att alla Batmantecknare är. Trion Chris Ware, Daniel Clowes och Charles Burns signerade vid samma tid och samma monter. Detta passade bra eftersom de är förvillande lika till utseendet.

Hela det nuvarande Valhallateamet fanns på plats för att signera album åt en hord av förväntansfulla fans. Efter att Peter gjort en teckning skickades boken vidare längs bordet för färgläggning, signaturer och eventuella dedikationer. Egentligen hade jag inte tänkt ställa mig i Valhallakön, jag har träffat Peter Madsen ganska många gånger genom åren ( och även om han är en oerhört sympatisk person så känner jag mig inte riktigt behovet att köa för att få träffa honom). Ett av mina absoluta favoritminnen från Bok & Biblioteksmässan är när jag för några år sedan hamnade bredvid Peter och hans fru under en middag och plötsligt fick hans utsökt skissade sidor till ”Muren” i min hand. Den närmsta halvtimman var jag nog ganska asocial, uppslukad som jag var av historien om Tjalve och Sleipner.

Hur som helst så beslöt jag mig i alla fall för att köpa det nyligen utkomna samlingsalbumet med de tre första historierna och mängder av extramaterial och bakrundsinformation. Och om jag nu ändå skulle köpa boken kunde jag väl lika gärna passa på att få det signerat av hela gänget. Sagt och gjort, det blev till att ta en kölapp i till Valhall. När jag väl fått mitt album signerat  och prytt med en teckning av den vacker Freja stötte jag på Mikael Tegebjer som passade på att berätta att de kommer att ge ut samlingsvolymerna på svenska.

Lite bildtexter till några av bilderna:

Batman höll ett vakande öga på besökarna.

För den som är intresserad av att köpa eller bara titta på originalsidor är Komiks.dk en guldgruva. Min kompis Germund fastnade (bland annat) vid en mapp med original från Valhallalbumet ”Frejas smycke”.

Cosplay: Utöver serier kryllade mässan av allehanda prylar, coola leksaker och skitsnygga cosplayare i läckra X-mentrikåer.

Cosplay: Även om Pheonix var nog så snygg så var ändå min favoritcosplayare tjejjen som haft den goda smaken att klä ut sig till Asterix.

Kommentarer

 1. Dennis says:

  Wow! Önskar verkligen jag hade haft tid, och råd, att ta mig dit.

 2. Jonas says:

  Bra reportage!

 3. Håkan / Wakuran says:

  Kollade in programmet, tidigare. Brast på tid och råd för min del, också.

  Visserligen kostade själva festivalen bara 100 DKK eller något, vilket känns prisvärt, men resa, logi och kost är värre för en stockholmare.

  P.S. Var är fotot på Asterix Bellatrix?

 4. Håkan / Wakuran says:

  Oj, Asterix var bredvid Harley Quinn, ser jag nu.

  Crossplay! ^^

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...