Nyheter och tips

Fantomen & Urhunden

torsdag 16 september, kl 19:31 av 6 kommentarer

fantomenjubileumTvå nyheter som inte hör ihop men jag såg båda idag. The Scandinavian Chapter of The Lee Falk Memorial Bengali Explorers Club (pust!) ger lagom till Bokmässan ut en hyllningsbok i samband med Fantomentidningen 60-årsjubileum betitlad Från lila vålnad till blågul hjälte. Kända personer som Fredrik Reinfeldt, Carl Johan De Geer och Jonas Gardell har bidragit med tankar och funderingar om Fantomen. Tecknare, författare och redaktionsmedarbetare skriver om sitt förhållande till den Vandrande Vålnaden. Här hittar du artiklar från till exempel Paul Ryan, Hasse Lindahl, Claes Reimerthi, Kari Leppänen, Felmang, Janne Lundström, Lennart Hartler, Sal Velluto (som tecknat omslaget där Fantomen är lite extra blågul!). I artiklar skrivna av ”Fantomologer” får man en inblick i samlandet och Fantomen i konst och på film. Ett givet köp för en Fantomenälskare som jag ser det och det ska bli kul att se resultatet.

Vinnarna av Seriefrämjandets Urhunden-pris har utsetts. Joanna Hellgrens Frances, del 1 utsågs till årets bästa svenska album i konkurrens med Pärlor och patroner av Loka Kanarp, Love Hurts av Kim W Andersson, Trollkungen av Kolbeinn Karlsson, Gängkrig 145 av Jens Lapidus och Peter Bergting samt Evil dress av Emelie Östergren. Alison Bechdels Husfrid utsågs till årets bästa översatta album i konkurrens med Fumlig av Jeffrey Brown, Numret av Thomas Ott, På väg med Samuel av Tommi Musturi och Första Moseboken av Robert Crumb. Unghunden gick till översättaren Stefan Diös. Jag tycker att det var rätt pristagare i år även om inget av de svenska albumen var en riktig höjdare vilket Husfrid är.

Kommentarer

 1. Göran S says:

  Tja, om du inte tycker Pärlor och patroner var en höjdare kan jag bara notera min brist på medhåll. Hade t ex ”Elfte timmen” varit bara hälften så lyckat i sin ironi hade jag betraktat det som sevärt.

 2. Rikard says:

  Jag har inte läst Pärlor och patroner eller Evil dress vilket kunde framgått för att vara tydlig. Loka Kanarps linje är ju finfin.

 3. Göran S says:

  Då rekommenderar jag den — feministiskt anslag som går ut på att skildra intressanta kvinnoöden med ironisk distans och låta läsarna dra sina egna slutsatser, inte att skriva dem på näsan vad de ska tycka eller att rabbla slagord. Väldigt läsvärd IMO.

 4. Johannes says:

  Vet ni hur man kan få tag på denna Fantomen-bok? Den verkar nämligen mäkta intressant

 5. Rikard says:

  Den kommer garanterat att finns hos seriebutiker och nätbokhandlarna framöver samt gml.se. För den som ska på bokmässan så säljs den där.

 6. Andreas says:

  Boken släpps som sagt på bokmässan, monter A01:29. Det har varit ett intensivt arbete där allt krut har lagts på att få den färdigställd till mässan, så det kan säkert dröja en vecka eller två innan den finns till salu på gml.se och sedan letar sig ut i butikerna. Skulle det vara några problem att hitta den kan du alltid maila till boken@schapter.org

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...