Recensioner

Area 10

fredag 3 december, kl 07:30 av 0 kommentarer

Area10OBS! Följande recension innehåller spoilers efter ”Läs vidare”-etiketten!

Etiketten Vertigo Crime har på relativt kort tid etablerat en väldigt hög lägstanivå för längre, sammanhållna crime comic-berättelser med tydliga Euro-influenser. Vi har här på Shazam tidigare nämnt Brian Azzarellos och Victor Santos Filthy Rich, Peter Milligan och James Rombergers The Bronx Kill, samt Ian Rankins och Werther Dell’Ederas Dark Entries. Här tar vi en närmare titt på den helamerikanska Area 10, signerad produktiva stjärnskottet Christos Gage och rutinerade Portland-baserade illustratören Chris Samnee.

Intrigen i korthet: New York-polisen Adam Kamen flyr från sitt sorgliga privatliv genom att helt ägna sig åt att fånga in seriemördaren ”Henry the Eighth”, som lämnar dekapiterade kroppar och inga ledtrådar efter sig. Efter en sammandrabbning med en mentalpatient där Kamen ådrar sig en märklig hjärnskada blir han övertygad om att hans öde på något sätt är sammanknutet med seriemördaren Henry – och det verkar dessutom som om han fått förmågan att skåda in i framtiden… Se7en möter The Dead Zone, om man så vill, men trots att historien inte innehåller några superoriginella element utnyttjar Gage genrens konventioner på ett ytterst medvetet sätt och skapar en engagerande, smart bladvändare av klassiskt thrillersnitt.

Jag medger villigt att seriemördar-anslaget inte kändes så hett, men det räckte med att läsa några sidor av Area 10 för att gripas tag och ledas in i historien på ett både levande och klurigt sätt. I öppningsscenen får vi se det ledsamma efterspelet till Henrys senaste mord, följt av en scen där Kamen munhuggs med den lokale tidningskioskinnehavaren, och sen pang! är vi inne i historien med en chocköppning av sällan skådat slag. Gage är skolad i TV- och filmmanusskrivande och det märks verkligen här, på ett bra sätt – nästan varenda uppslag slutar med en replik eller en situation som gör en sugen på att läsa vidare, och historiens tempo och tekniska uppbyggnad är i princip felfri (parallellen till Se7en är menad som en komplimang). Det bjuds på twists så det förslår, snitsigt skildrad och nervpirrande action, samt intressanta relationer mellan huvudfigurerna som mejslas ut med föredömlig sparsamhet och som inlemmas naturligt i handlingen – en intressant intrig med intressanta personer, kort sagt ett skolexempel på bra, rakt thrillerberättande. Kul eftersom Vertigo Crime som etikett konstant undviker att hamna i ett visst fack – det har svängt från Rankins ockulta mordmysterium till Azzarellos psykologiska noir-karaktärsstudie via Milligans exprimentella (och i ärlighetens namn lite inkrökta) familjehistoria till Gage/Samnees tajta seriemördarhistora with a twist.

Twisten är såklart det semi-övernaturliga inslaget där Kamen begåvas med ”second sight” (eller är han i själva verket galen? läsaren svävar i ovisshet inte särskilt länge), ett grepp som lätt hade kunnat halka iväg ordentligt men som Gage håller väldigt stramt och förser med en egen obönhörlig logik. Bakgrundshistorien med trepanering, tredje ögat och liknande tilltalar dessutom en H P Lovecraft-fan som jag själv… Chris Samnee gör också ett utmärkt jobb med att förmedla berättelsens krypande skräckstämning och känslan av att saker och ting undflyr rationell förklaring. Bilderna ur Kamens synvinkel, där man får se världen som han ser den, är oerhört bra och creepy, särskilt i den första konfrontationen med Henry the Eighth. Samnees normalt realistiska stil suddas i Kamens synvinkel-bilderna ut i kanterna utan att bli helt psykedelisk galen, vilket som sagt bidrar till känslan av att hela händelseförloppet är nästan normalt – men inte riktigt.

Samnee – som ju numera är huvudtecknare på The Mighty Thor – klarar också av action på ett föredömligt vis. Area 10 innehåller ett par riktigt fina och intensiva actionsekvenser som jag vid genomläsningen kände mig väldigt sugen på att se filmatiserade. Jag undrar om Area 10 möjligen kan ha varit ett filmmanus från början? Det ter sig inte helt omöjligt med tanke på Gages bakgrund; väldigt drivet visuellt berättande är det i vilket fall som helst.

Vertigo Crime och Christos Gage (också mannen bakom Shazam-favoriten Avengers Academy) fortsätter leverera. Köp och läs.

Manus: Christos Gage
Illustration: Chris Samnee
Förlag: DC/Vertigo Crime
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...