Guider

[Tyska serieveckor] Guide till tyska förlag

torsdag 5 maj, kl 21:51 av 0 kommentarer

Heute-ist-der-letzte-Tag-vom-Rest-deines-Lebens-Ulli-LustFör över ett år sedan gjorde en guide till danska förlag som ger ut serier och utlovade då guider även till tyska och norska förlag vilket inte blivit av. Förrän nu. Är det Tyska serieveckor så är det. Det finns väldigt många förlag i Tyskland, Schweiz och Österrike som ger ut serier i olika omfattning. Jag har fokuserat på de jag tycker är intressantast och de som verkar vara störst. För en mer omfattande lista se Splashcomics förteckning över tyska förlag. Om man som jag kan tyska men inte franska så hittar man oftast de mest intressanta franska serierna översatta till tyska.

Tyska seriebutiker har jag dålig koll på men jag kan rekommendera Modern Graphics på Oranienstrasse i Kreuzberg, Berlin med filial i Europa-Center på Ku´damm. Om du är på Oranienstrasse så stanna till och ta en kebab eller något på Oregano alldeles intill Modern Graphics. Så suveränt gott. Njut av det och att du befinner dig i världens bästa stad. Serierna från de flesta av förlagen nedan går att köpa från Bokus, AdLibris eller Book Depository.

druben-schwarzavant-verlag ger ut serier av Joann Sfar, Igort, Manuele Fior, Blutch och Gipi m.fl. Har även gett ut två tyska serier som blivit succér senaste året, Simon Schwarts drüben! och framförallt spx-gästen Ulli Lusts hyllade Heute ist der Letzte Tag vom Rest deines Lebens. Dessutom är avant-verlags serier de vackraste att hålla i och titta på. Suverän kvalitet rakt igenom.

Carlsen Comics är antagligen det största serieförlaget, iaf med den bredaste utgivningen. De ger ut en hel del manga t.ex. av Tezuka men även nyare manga. De ger även ut fransk-belgiska klassiker som Blake & Mortimer, Tintin, Spirou, Yoko Tsuno m.fl och nyare franska serier som Blacksad, Long John Silver, Lanfeust der Sterne. De har en särskild underetikett Graphic Novel under vilken de ger ut serieromaner som Cash av Reinhard Kleist, Muchacho av Emmanuel Lepage och Faust av Flix. Så en blandning av utländska och tyska serieromaner.

Edition 52 har minskat sin utgivning men ger ut både tyska och utländska serieskapare som Reinhard Kleist, spx-gästen Nicholas Mahler, Ulf K., Daniel Torres, Jeff Lemire och Baru. De har även satsat på lyxutgåvor av Kleists Cash och Uli Oesterles Hector Umbra, båda utgivna av Carlsen tidigare.

martin-tom-dieck-speicherstadtEdition Moderne som kommer att vara på spx ger ut en hel del franska och tyska serier av serieskapare som Edmond Baudoin, David B., Thomas Ott, Nicholas Mahler, Anke Feuchtenberger, spx-gästen Kati Rickenbach, Martin tom Dieck och en massa Jacques Tardi.

Egmont Manga & Anime ger ut en ohemul mängd manga inom olika genrer.

Egmont Ehapa ger ut Asterix, Lucky Luke  och Yakari samt en rad Micky Maus och Donald-tidningar. Samt en ohemul mängd sannolikt vidriga tidningar som Hello Kitty, Tinkerbell, Winnie Puuh med Janosch som troligt undantag.

Kult-Editionen ger ut en mängd nästan uteslutande franska albumserier av klassiskt format som Die Türme von Bois Maury och Jeremiah av Hermann, Tanguy und Laverdure, Comanche, Corto Maltese och Alix m.fl.

Panini Comics ger främst ut en ohemul mängd DC och Marvelserier samt en massa andra amerikanska mainstreamserier.

liebe-schaut-wegReprodukt som gästar spx är det mest intressanta tyska förlaget och ger ut en mängd intressanta europeiska och nordamerikanska serieskapare. Christophe Blain, Blutch, Charles Burns, Guy Delisle, Julie Doucet, Brecht Evens, Atak, Line Hoven, Kerascoët, Killoffer, Mawil, David Prudhomme, Posy Simmonds, Lewis Trondheim, Bastien Vives m.fl. Dessutom har de en av de bättre förlagssidorna.

Schreiber & Leser fokuserar i huvudsak på europeiska serier och ger ut bl.a. Moebuis, Milo Manara, Jacques Loustal, Benoit Peeters, Francois Schuiten och Francois Boucq m.fl. De ger även ut serier som Djinn, Niklos Koda och Largo Winch. De ger även ut en rad noir-serier som Die Strasse nach Selma, Swinging London och Nestor Burma.

thorgal_kriss_01_coverSplitter ger ut en ohemul mängd franska mainstreamserier inom kategorierna fantasy, science fiction, äventyr, thriller och historiska serier, allt i inbundet och gärna extra stort format. Die Schiffbrüchigen von Ythaq, Siegfried, Thorgal, Die Kriegerinnen von Troy, Der Letzte Incal, Yiu Prometheus, Storm, Die Druiden, Canoe Bay, Reisende im Wind, Neandertal m.fl. Intressantast av de nya: Die Welt von Thorgal: Kriss de Valnor 1.

Även om serier inte har tillnärmelsevis samma ställning i Tyskland som i Frankrike är Tyskland trots allt Europas folkrikaste land och dessutom finns det några miljoner tysktalande till i Schweiz och Österrike vilket borgar för en omfattande utgivning av det mesta.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...