Recensioner

Shazam läser

måndag 4 juli, kl 19:08 av 3 kommentarer

shazam_laser
Anders:
Alltsedan tiden då pengar var en bristvara under somrarna har jag med varierande grader av framgång hållit inköpsstopp under årets varmare månader. Detta i akt och mening att få ytterligare incitament till att läsa alla de där serierna som köps och sätts in i hyllan eller läggs på hög för att sedan glömmas bort. Det är som bekant nästan alltid roligare att köpa något nytt. Men hur som helst har jag grävt i seriegömmorna och hittat följande som jag är sugen på att ta mig an under juli:
GLAThe Green Lantern Archives, Vol. 1 (DC Archive Editions) – Trots att Green Lantern Corps ser lovande ut och jag blir exalterad av att höra eden yttras i alla trailers vågar jag inte ha några förväntningar på filmen. Allt peppande har dock fått mig att återvända till de första serierna med Hal Jordan som väktare för sektor 2814. Med ofta ganska råa teckningar av Gil Kane och charmigt nonsensartade manus från John Broome med stämningar som andas lika delar rymdkapplöpning och kärleksförvecklingar är det lätt att förstå hur det här blev omåttligt populärt. I samma ”back to the roots” anda känner jag också att det är hög tid att befria The Golden Age Spectre Archives, Vol. 1 (DC Archive Editions) från sitt skyddande plasthölje. På tal om Jimmy Corrigan så känns tiden också mogen att börja bläddra i The Acme Novelty Datebook, Vol. 2 nu när det gått ett par år sedan denna dyra bok med skisser av Chris ware, serievärldens främste perfektionist, hamnade hemma hos mig. Två volymer av Jimmy Olsen Adventures by Jack Kirby hoppas jag ska hålla törsten efter superhjälteknas i schack.

lucille_cover_sm_lgNågot helt annat väntar jag mig av Ludovic Debeurmes tegelsten Lucille. Den gjorde succé i Angoulême för ett par år sedan och släpptes nyligen på engelska av en stolt Chris Staros på Top Shelf. Tonårsångest, anorexia och alkoholism är inte riktigt mina favoritämnen (hold the misery memoirs please) men jag hoppas ändå få ut något av denna unisont hyllade bok. Efter detta lär jag behöva Marvel Monsters i hårda pärmar för att komma i balans igen. Traven med Marvel Essentials kommer med största sannolikhet också bistå med ett eller annat som klassisk Steve Ditko Dr Strange, Marvel Spotlight on The Son of Satan eller lite Man-Thing. Ytterligare en film som är på ingång gör att jag även kommer läsa om Ed Brubakers Captain America (glad Independence Day på er!). Jag kan helt enkelt inte få nog av hans tolkning av denne ikon.

Thomas Ligotti är i min mening en av vår tids främsta skräckskildrare. Hans noveller lät sig översättas förvånansvärt bra till seriemediet (och lär dessutom vara lättare att få tag i än många av böckerna de ursprungligen publicerades i) så The Nightmare Factory, Vol. 2 hoppas jag ska ge välbehövlig skräcksvalka om hettan blir för hård.

Då serier känns lika viktigt som syre för att mina hjärna ska fungera hittar jag givetvis ofta olika ursäkter för att kringgå regelverket kring inköpsstopp. I år lär jag exempelvis gräva lösnummer med stor frenesi, eller så länge mitt sällskaps tålamod räcker, under semesterresan till Amsterdam. Vad ligger i Shazams läsares högar i sommar? Hör gärna av er och berätta!

Kommentarer

 1. Jonas D says:

  Apropå omläsningar. Under en vidrig influensavecka i våras läste jag faktiskt om just Brubakers Captain America. Galet bra, till och med bättre än vid första genomläsningen.
  Det blir även lite omläsning för min del i sommar. Köpte Simonsons Thor-omnibus i våras och har läst ett nummer per dag nu i en dryg vecka. Hittills har det varit ett angenämt återseende. Tyvärr är volymen så fördömt stor att den inte kan följa med på flyget, däremot får den följa med till sommarstugan, på släpkärran.

 2. Anders Lundgren says:

  Var själv sugen på Simonsons Thortegelsten. Den gör verkligen skäl för namnet Omnibus så en egen kärra till den känns som en vettig satsning.

 3. Jonas D says:

  Jag kan inte annat än rekomendera ”Thortegelstenen”, den nya färgläggningen är otroligt smakfull. Jag var lite orolig att det skulle bli för modernt, men den är tämligen trogen orginalen. Man skulle kunna säga att det ser ut som orginalen skulle ha gjort om de inte tryckts på risigt ”toapapper”.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...