Recensioner

Amazing Spider-Man #667

torsdag 25 augusti, kl 21:13 av 5 kommentarer

ASM 667Jag följer ju som bekant Amazing Spider-Man (se recensioner här, här och här t ex) och nu när det är dags för årets stora Spidde-event att sparka igång tänkte jag det kunde vara på sin plats med en snabb lösnummerrecension. Efter att ha hintat och byggt upp det hela med korthistorier i slutet av ASM får nu Dan Slott och Humberto Ramos äntligen gå loss med Spider Island i #667 (efter ett Prelude to Spider Island i #666) – och spektaklet lyckas faktiskt hålla vad som lovats i build-upen, för det här är fet trikåunderhållning när den är som bäst.

Först några ord om Ramos teckningar, eftersom jag förstått att många har svårt för hans stil. Jag var själv en av dem, men om jag efter Big Time lärde mig att tolerera honom och ibland t o m uppskatta honom, är jag nu en total konvertit. Hans slängigt cartooniga stil passar alldeles utmärkt för ett high-concept, high-profile event som det här, särskilt som han den här gången tydligare får demonstrera att han inte bara klarar av action utan också lyckas väldigt väl med sekvenserna som berör Spiddes civila liv som Peter Parker: han är mer subtil än vad man först kan ana när det gäller ansiktsuttryck och liknande. Dessutom visar han i detta första nummer av Spider Island inte bara ett utan flera exempel på läckra, halsbrytande och inte minst Spindelmannen-mässiga perspektivval (det visuella gaget på s 3-4 är bara för bra), så jag får helt enkelt lov att säga det: Humberto Ramos är en perfekt Spindelmannen-tecknare!

OBS! Spoilers följer efter hoppet!

Spider Island är ingen öde söderhavsö utan visar sig syfta på Spindelmannens hem Manhattan (not till gamla Spidde-fans: Peter Parker bor numera i Tribeca, back in the day bodde han ju som bekant i Forest Hills, Queens). Klonkungen Miles Warren, a k a The Jackal, har infekterat mängder av Manhattanbor med spindelkrafter, vilket fått resultatet att det nu kutar runt en massa småkriminella och vanliga människor (däribland en medlem av Spiddes supporting cast…) med Spindelmannens alla krafter – och The Jackal arbetar hårt på att rekrytera så många som möjligt av dessa till sin Spindel-armé… Spindelmannen och hans Avengers-kompisar har m a o fullt upp. Ett mycket lovande, episkt upplägg baserad på en härligt udda superskurk-plan (att sen Dan Slott lyckas göra en massa roliga grejer av The Jackals Clone Saga-bakgrund är en ren bonus)!

Slott är som vanligt bra både på att skriva action (de första scenerna där Spindel-armén slår till är febrigt hektiska och både Slott och Ramos hanterar det cast of thousands som uppstår när alla nyblivna Spindelmän möter typ hela Avengers) och vardag (jag gillar verkligen hur han gör J Jonah Jameson till en central figur i Spider Island-dramat, och hur han skildrar förhållandet mellan Peter Parker och nya flickvännen Carlie Cooper). Action och tvålopera på en gång, precis som det ska vara i Spindelmannen! Dessutom är tempot och berättartakten bra såhär inledingsvis, man anar att det ligger något mer och större bakom Warrens plan än att bara jäklas med Spindelmannen i största allmänhet, men exakt vad är än så länge höljt i dunkel. Allt är kort sagt väldigt välbalanserat, Spiddes vitsar sitter där de ska och på det hela taget är Spider Island redan efter första numret ett av Marvels bästa mini-events på de senaste åren. Rekommenderas!

Manus: Dan Slott
Illustration: Humberto Ramos
Tusch: Carlos Cuevas
Färgläggning: Edgar Delgado
Förlag: Marvel
Betyg: 4/5

Kommentarer

 1. Arsenik says:

  Har du något bra tips på ställe att hoppa på? #666?

 2. Henrik Ö says:

  Alltid trixigt att ge råd om var man ska hoppa på, det finns ju alltid nåt man missar i backsstoryn… å andra sidan har jag alltid upplevt nya Spidde som rätt läsvänlig. Hoppa du på #666 eller #665, så får du dessutom två apnsygga omslag…

 3. Arsenik says:

  Tack så mycket för tipset. Jag gillar spindeln men har inte varit så a jour på länge och kände nu i och med din fina recension att det kanske är dags att haka på tåget.

 4. Henrik Ö says:

  Hur länge sen är det du läste Spidde? Har du inte hängt med på ett tag kan det definitivt vara läge att haka på fr o m revampen 2008: börja med samlingarna Brand New Day 1-3 och fortsätt därifrån om det känns aktuellt. Ett annat alternativ kan vara att jobba sig bakåt från Spider Island, jag skulle då rekommendera att börja med samlingen Big Time (som introducerar det nya Spidde-status quo som råder fram till Spider Island) och sen köpa Matters of Life and Death (som följer Big Time och som dessutom innehåller det bästa enskilda Spidde-numret på säkert 5 år).

 5. Tomb says:

  Något av det roligaste jag läst på länge i Spider-Man kommer ur MJ i detta nummer.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...