Recensioner

The Red Wing #1

lördag 10 september, kl 21:23 av 0 kommentarer

RedWing1Under semesterdvalan missade jag helt att Jonathan Hickman kom ut med en ny miniserie på Image, en serie som dessutom föreföll ligga närmare hans tidigare indiealster än de superhjälteserier han sysselsatt sig med den senaste tiden (och inget ont om det, hans Fantastic Four och senare FF har varit riktigt bra). Men så lyckades jag lägga beslag på #1 av The Red Wing som baknummer (saknar fortfarande #2 dock, som kom ut förra månaden).

Det finns mycket kul med The Red Wing – inte minst det att det handlar om tidsresor, ett grepp som Hickman ju flitigt använt sig av (Pax Romana, Fantastic Four, S.H.I.E.L.D... det är nog bara Grant Morrison som slår Hickman när det gäller att använda tidsresor som intriggrepp). Tidsrese-SF blandas här med krigs-SF – världen/verkligheten befinner sig i nån form av krigstillstånd där de främsta vapnen är tungt bestyckade tidsjaktskepp (oklart vad tidsresorna egentligen tillför krigandet så långt förutom att det ger tillfälle att rita coola scener där jaktskeppen ena stunden flyger förbi dinosaurier, nästa Eiffeltornet), så långt så coolt. Seriens huvudpersoner är de två sönerna till två legendariska men nu döda tidsjaktpiloter, och nu är det sönernas tur att studera på pilotakademin…

Ett helt OK upplägg men det tar verkligen ett bra tag för historien att komma igång, och mycket förklarande av tidsresandets teknikaliteter blir det. Men det kan man stå ut med eftersom nykomlingen Nick Pitarras illustrationer är så bra – det vilar inte så lite Geoff Darrow över Pitarra när han ritar de detaljrika tidsjaktskeppen och de historiska stridsscenerierna. Pitarra är verkligen ett fynd, och som det anstår en f d grafisk designer som Hickman är även resten av det visuella högklassigt, från färgläggningen till det snygga omslaget och den renskalade titelsidan ett par blad in.

Upplägget är coolt, teckningarna är coola – men i detta förstanummer känns det som om karaktärerna kommer bort bakom alla stiliga scener och all teknisk exposition. Så vi har två killar som vill komma ur fädernas skugga, check – och det är nästan allt vi får veta. Jag ska definitivt försöka jaga upp #2 också, men då hoppas jag verkligen att det ska handla mer om personer och mindre om prylar (även om prylarna är något så coolt som tidsmaskiner).

Manus: Jonathan Hickman
Illustration: Nick Pitarra
Färgläggning: Rachelle Rosenberg
Förlag: Image
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...