Recensioner

King City

tisdag 20 augusti, kl 22:04 av 0 kommentarer

kingcity-coverKing City är en serie som jag läst en del om men det verkade vara en sådan serie som det inte fanns så goda chanser att man skulle få se avslutad och samlad efter Tokyopops fall, lite paralleller till Becky Cloonans East Coast Rising alltså. Tack och lov blev den iaf samlad till slut och utgiven av Image med tillstånd av Tokyopop i en riktigt tjock samling. Så grattis till oss alla för King City är något unikt. Innan jag fortsätter att kasta ur mig superlativer om Brandon Grahams fantasi ska jag försöka återge handlingen. Joe, som är en Catmaster, återvänder efter några år till storstaden King City där han utför lite uppdrag åt diverse mer eller mindre ljusskygga personer och organisationer. Katten han har med sig är en modifierad variant som kan användas som bl.a. periskop, frakta hjärnor i och som ett attackvapen. Bl.a. Hans polare Pete utför uppdrag att åt krimmoorganisationen The Raquet Club men börjar tveka när han stöter på en rymdvarelse som han blir småkär i. Joes fd flickvän Anna, som han fortfarande har känslor för, målar mustascher på diverse reklamtavlor och annat runt om i King City. Hennes pojkvän Maximum Absolute är en veteran från zombiekriget i Korea, landet har drabbats av en zombieepidemi. Han är beroende av drogen chalk (krita) som har den otrevliga bieffekten att hela kroppen till slut förvandlas till krita. Brandon Graham står f.ö. även för manus och lite teckningar i lysande Prophet och jag se fram emot att läsa hans Multiple Warheads.

BrandonGraham-KingCityHandlingen i King City är kul om än något rörig, ett tips är att inte ta en paus i läsandet så att saker glöms bort. Å andra sidan finns det ingen anledning att pausa läsningen av en så bra serie 😉 Men det är inte primärt för handlingen man läser King City utan det är för att få njuta av Brandon Grahams fantastiska fantasi och sköna teckningar. Graham har en stil som är en blandning mellan cartoony och manga och ett sällsynt sinne för detaljer. Teckningarna är så fulla av roliga detaljer att King City lämpligtvis läses två gånger. Första gången fokuserar man på handlingen och andra gången kan man stanna upp hela tiden och studera de roliga detaljerna. Nackdelen med överflödet av genomtänkta detaljer är att det hackar upp flytet i läsningen. Jag kan lugnt lova att King City inte liknar något annat du läst.

Men åter till handlingen så är också den väldigt fantasifull med staden King City i sig, de olika krimmogängen han kingcity3nämner och framförallt Joes katt som kan typ allt. Karaktärerna är även de genomgående intressanta och Graham lyckas fylla dem med olika innehåll trots att det här långt ifrån är en karaktärsstudie. Jag funderade ett kort tag på att försöka skriva lite mer om handlingen men utöver att beskriva huvudpersonerna så är det väldigt svårt att skriva en sammanfattning av handlingen.  Men utöver det tidigare nämnda så finns det en demon som hämtad från Lovecraft, rymdvarelser och en massa annat tok. Dialogen sitter som ett smäck. Jag rekommenderar verkligen King City, jag har inte läst något som är så visuellt underhållande sedan Orc Stain. Att dessutom handlingen är kul är egentligen en ren bonus. Så vad väntar du på? Köp!

Illustration: Brandon Graham
Förlag: Image/Tokyopop
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...