Recensioner

[Tema:Barnserier] Akissi- katterna anfaller

tisdag 25 februari, kl 22:11 av 3 kommentarer

akissiSist jag var på stadsbiblioteket hittade jag till min förvåning några nya serier från Epix som jag inte visste de gett ut under 2013. En av dem var Akissi- katterna anfaller. Marguerite Abouet har haft stora framgångar med Aya från Youpougon som bygger på hennes uppväxt i Elfenbenskusten på 70-talet då landet fortfarande sjöd av framåtanda efter självständigheten, detta var innan megalomana presidenter och etniska och religiösa konflikter skakade och skadade landet. Akissi- katterna anfaller är tecknad av Mathieu Sapin i samma stil som Aya från Youpougon som tecknades av Clément Oubrerie  så den som läst Aya från Youpougon känner igen sig. Akissi utspelar sig i Elfenbenskustens huvudstad Abidjan. Man får följa den busiga tjejen Akissi och hennes övriga familj, framförallt storebror Fofana. Akissi hamnar i olika mer eller mindre tokiga vardagssituationer och ställer inte sällan till det för sig. Det är lite småkul hela tiden och en skön fart serien igenom. Akissi är givetvis seriens behållning med energi och envishet, stundtals lite av en skitunge till sina föräldrars stora förtret. Akissi ger en välkommen inblick i en annan miljö men det finns även en hel del igenkänning, barn är ju barn. Om jag jämför Akissi med flera av de böcker jag läste som liten om andra kulturer så är Akissi skönt nog befriad från både pekpinnar och idealisering. Det är bara en charmig skildring av ett gäng sköna kids helt fri exotisering och å annan skit. Akissi- katterna anfaller kan vara lite svår att få tag på, vill man beställa den så får man vända sig till t.ex. Staffars Serier eller kolla om den finns på ditt lokala bibliotek.

Manus: Marguerite Abouet
Illustration: Mathieu Sapin
Färgläggning: Clémence
Förlag: Epix
Betyg: 3+/5

Kommentarer

  1. […] är Marguerite Abouet (Frankrike, vars bok Akissi – Katterna anfaller Rikard recenserar här), Julie Delporte (Kanada, Journal), Xavier Löwenthal (Belgien, La Cinquième Couche) och Dodo […]

  2. […] Tivoli. Annars är det som sagt tunt. Men Epix är ett ljus i mörkret. Jag har redan skrivit om Akissi- katterna anfaller och några av deras tidigare utgåvor. Dessutom finns det fler som gavs ut förra året och fler […]

  3. Mira says:

    You’ve hit the ball out the park! Inberdicle!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...