Guider

Shazams guide till Valiant del 1

torsdag 27 februari, kl 21:59 av 0 kommentarer

valiantSommaren 2012 nylanserades en rad titlar från förlaget Valiant som hade sin storhetstid på 90-talet och då var det tredje största förlaget sett till antalet sålda tidningar. Nylanseringen ledde till en radda positiva recensioner på olika amerikanska seriebloggar så jag hoppade på. Hos Valiant skulle jag slippa allt det kontinuitetsbagage som gör att jag känner att jag misssar en massa när jag läser serier från Marvel och DC. Jag har recenserat några av serierna under A week of Valiant och eftersom jag fortsatt och numera läst alla Valianttitlar kan det var på sin plats med en guide för den oinvigde. För Valiants serier är riktigt bra och jag vill verkligen rekommendera dem. Så se guiden som en spoilerfri introduktion till Valiant Universe. Själv är jag framme vid det andra eventet, Unity och ingen serie har hittills tappat i kvalité. Andreas som recenserat Quantum and Woody kommer att bidra på de titlar han läst.

xo_manowar_ninjakFörst ut var X-O Manowar som jag recenserat #1-7 av. X-O Manowar handlar om Aric av Dacia, en visigot som under romartiden tas som fånge av den utomjordiska rasen Vine under en av deras expeditioner till jorden tillsammans med andra visigoter. The Vine gör inte bara expeditioner till jorden för attt hämta slavar de har även placerat kolonisatörer som kan anta mänsklig skepnad på jorden. Aric hålls som slav på The Vines hemplanet och i samband med ett rymningsförsök kommer han i kontakt med The Vines heliga rustning Shanhara som bara kan bäras av en som är värdig. Till The Vine stora chock kan Aric bära rustningen utan att dödas av den och med hjälp av rustningen återfår han sin frihet och sätter kurs mot jorden där han landar och inser att ett antal århundraden förflutit sedan han lämnade. Hans hämndbegär för att han bestämmer sig för att hämnas på The Vine med hjälp av en femtekolonnare samtidigt som The Vine förbereder en invasion av jorden. Aric temar efter några nummer upp med lönnmördaren Ninjak som när det begav sig hade en egen Valiant-titel men inte nu. Robert Venditti har stått för manus i alla nummer men tecknarna har varierat över tid.

Rikard: Läs X-O Manowar om du gillar fläskig action med både sci-fi inslag och romartid. Karaktärerna är inte X-O Manowars styrka men det brukar alltid vara något stort som står på spel, t.ex. jordens existens. Jag får väl gällande karaktärerna pudla lite då de inte utvecklas och de lovande inslag som fanns inte uppfylls. Då har man överseende med att Aric är både självgod, träig och gravallvarlig. Aric är också totalt osynkad med nutiden vilket onekligen ställer till en hel del. Framförallt de första tio nummerna har också sköna Achilles Wiggen-vibbar.

archer-armstrong-valiantArcher & Armstrong som jag recenserat # 1-4 av handlar om det åtminstone till en början väldigt omaka duo, Obadiah Archer och Armstrong (Aram Anni-Padda). De är dessutom inte en duo i början. Tvärtom har Obadiah i uppdrag att döda den odödlige Armstrong. Archer har tillbringat sin uppväxt hos sina fanatiska fosterföräldrar som driver en temapark, The Holy Land, och sina 22 syskon.  Archer & Armstrong bildar dock relativt snabbt en dynamisk duo sedan Armstrong lyckats få Archer att inse att han letts in på fel väg och de ger sig iväg på ett riktigt korståg mot The Sect som består av en rad olika sammanslutningar med olika galna mål som t.ex. The 1 % och de förstår ni ju vilka de består av. Men Archers föräldrar som är en del av en sammanslutning ger inte upp jakten och använder sig dessutom av Archers favoritsyskon Mary-Maria. Det blir halsbrytande jakter, nazilamor, ninjanunnor och annat i kampen mot galningarna som är många och mäktiga och därtill hörande konspirationer. Jag vill inte förklara så mycket mer för då spoilas en väldigt underhållande serie. Fred Van Lente har stått för manus i alla nummer men även här har tecknarna varierat över tid dock med snarlik stil.

Rikard: Archer och Armstrong är en väldigt skruvad serie med en mängd galna infall och de olika sekterna är väldigt distinkta i sina uttryck vilket efter ett antal nummer känns helt naturligt. Underhållande action och två på olika sätt underhållande huvudpersoner och flera andra intressanta karaktärer. Dessutom ett visst mått av samhällskritik vilket i min bok aldrig är fel.

Andreas: Om du vill läsa en riktigt bra skriven serie med mycket humor, action och bra persongalleri är Archer & Armstrong något för dig. Det är riktigt kul att Fred Van Lente fått fullt förtroende hos Valiant efter att tilldelats den ena mediokra titeln efter den andra hos Marvel. Armstrongs odödlighet gör att serien är späckad med historiska skeenden och personer han mött vilket ger en härlig krydda och tillsammans med okunskapen om Archers hela bakgrund verkar den outsinlig på fortsatt bra innehåll i framtiden. Dessutom gör deras diametralt olika personligheter den till en perfekt Buddy Comic!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...