Recensioner

Five Weapons: Making The Grade

onsdag 12 mars, kl 22:24 av 0 kommentarer

1438A35E1B1Tyler Shainline är en 13-årig son till en legendarisk yrkesmördare. När fadern får reda på att en fiende är ute efter hämnd skickar han sonen till en internatskola för att skydda honom men inte till vilken skola som helst: The School of Five Weapons, en skola för unga blivande mördare. Tyler som är pacifist är fast besluten att klara av skolgången utan hjälp av vapen och med hjälp av sin synnerligen skarpa hjärna kanske han lyckas.

Den här serien, skriven och tecknad av Jimmie Robinson (Bomb Queen) såg verkligen ut som något jag skulle gilla. Unga mördare, internatskola, en skön animéstil och skelett i garderoben. Ack så fel jag hade. Under alla år jag läst serier är det här den enda gången jag önskat att jag kunde lämna tillbaka boken och samtidigt få en ursäkt av kreatören att han fört mig bakom ljuset. Allt börjar bra med en lättsam stil som jag förmodar riktar sig till ungdomar i samma ålder som seriens Tyler men rätt så snart börjar jag inse att det här kommer aldrig att hålla.

På bokens baksida kan man bland alla utdrag av hyllande recensioner läsa att Five Weapons är något för alla dem som älskar Harry Potter och Hunger Games. Att jämföra det här skräpet med dessa böcker är ett dåligt skämt. Visst, vi rör oss i en Hogwarts-liknande skolmiljö med fem elevhem som alla har var sitt vapen som symbol och alla former av utmaningar och tävlingar ses med blida ögon av skolledningen men det finns ingen värme i personporträtten och hela handlingen är lika full av hål som en schweizerost. Både Harry Potter och Hunger Games vilar på ett övergripande och välskrivet drama där folk dessutom dör som flugor. Inte för att det behöver vara ett självändamål men på en skola för lönnmördare borde det vara större risk att möta döden än på någon annan plats jag kan tänka mig.

Tyler betar av varje prefekt för respektive elevhem likt en tonårig Salomon eller Sherlock Holmes genom att räkna ut deras svagheter men det hela känns bara som en billig efterapning av Herkules tolv stordåd eller någon annan saga som vi läst tusentals gånger förut. Om du vill läsa en serie om unga lönnmördare i skolmiljö rekommenderar jag istället Rick Remenders lysande Deadly Class eller varför inte lite mörkare mysterier som i Nick Spencers Morning Glories. Det finns säkert läsare som gillar den lättsamma stilen och stämningen i Five Weapons (uppenbarligen eftersom den nu har blivit en ongoing hos Image Comics) men för mig är det en gåta att en så här medioker serie får en fortsättning. Med tanke på hur mycket bra serier det kommer ut på marknaden nu för tiden, särskilt på Image Comics, hade jag hellre lagt tiden det tog att läsa det här dravlet på någon av dessa.

Manus: Jimmie Robinson
Illustration: Jimmie Robinson
Färgläggning: Paul Little
Förlag: Image Comics
Betyg: 2-/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...