iPad /Recensioner

Deadly Class #1

onsdag 29 januari, kl 13:41 av 2 kommentarer

3595840-01Rick Remender har under de senaste åren gjort sig ett namn hos Marvel med intressanta titlar som Uncanny X-Force och nu senast Uncanny Avengers och Captain America. Hans egna serier hos Image Comics inkluderar sci-fi-titeln Black Science och Low som kommer ut senare i år. Förra veckan dök också en annan ny titel upp hos Image Comics som känns som ett riktigt hjärteprojekt av alla inblandade. En mörk historia från 1987, fri från superhjältar och sci-fi, med ett udda gäng ungdomar som tränas till lönnmördare: Deadly Class.

Historiens huvudperson är Marcus Lopez, en föräldralös och hemlös pojke som tiggande hankar sig fram bland härbärgen och nedtecknar sitt tragiska öde och känsla av livets meningslöshet i en dagbok som han inte har några förhoppningar om att någon någonsin kommer att bry sig om eller heller läsa. Föga anar Marcus vad ödet har i beredskap åt honom och att hans liv snart kommer att få en mening, även om han inte i sin vildaste fantasi kunnat tänka sig att det skulle bli detta.

Deadly-Class-1Skildringen av Markus utsatthet och fattigdom i 1987 års San Francisco är djupt deprimerande och äkta. Jag får mer känslan av att det lika gärna skulle kunna vara hämtat från dagens USA eftersom Remender inte skriver 80-talet på min näsa. Markus sorgliga vardag är tidlöst hopplös och det är både tankeväckande, realistiskt och fruktansvärt. Remenders gedigna karaktär berör på så många plan att det är omöjligt att inte känna medömkan och dessutom helt omöjligt att sluta läsa.

Efter denna inledning kastas vi huvudstupa in i en stenhård och lång actionscen där Markus räddas från lagens långa arm av ett gäng ungdomar, främst den tatuerade japanska flickan Saya som är så tuff och cool att jag får rysningar. Varför Markus jagas får vi inte reda på men det glömmer jag fort när tecknaren Wes Craig serverar mig adrenalinstinn och blytung action på detta sätt. Hela jaktens höjdpunkt tecknas med lutande paneler och tillsammans med Lee Loughridges röda och gula färgpalett bidrar det till en omtumlande och sjösjuk känsla av fart och flykt som jag verkligen gillar.

tumblr_mxz6b4Pomh1rd2eyko4_500-202x300Att ungdomarna tillsammans men sin mästare Lin är ute efter att rekrytera honom till sin förtjusande lönnmördarskola Kings Dominion School of The Deadly Arts kommer inte som en överraskning för mig men däremot anledningen bakom: Markus visar medlidande trots sin tuffa uppväxt.

Deadly Class är verkligen en oväntad höjdare. Remender undviker tung exposition och tröttsam bakgrundshandling och vi kastas obönhörligt in i den spännande handlingen med flera djuplodade karaktärer och en hel klass med lönnmördare som kommer att utforskas. Något som bidrar starkt till att jag kommer att fortsätta läsa den här titeln är också Remenders skildring av sin egen kringflackande och rotlösa uppväxt med knark, våld och ond bråd död i 80-talets USA i numrets efterord. Hans beskrivning av känslan av att inte höra hemma någonstans går lätt att överföra på Marcus Lopez och jag vill verkligen läsa mer. Rekommenderas!

Manus: Rick Remender
Illustration: Wes Craig
Färgläggning: Lee Loughridge
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. […] en serie om unga lönnmördare i skolmiljö rekommenderar jag istället Rick Remenders lysande Deadly Class eller varför inte lite mörkare mysterier som i Nick Spencers Morning Glories. Det finns säkert […]

  2. […] här första samlingen av Deadly Class. Efter att ha knockats av första numret (som jag recenserat här) såg jag verkligen fram emot att få sträckläsa första volymen i sin helhet och det sammantagna […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...