Recensioner

All-New Ghost Rider #1-2

torsdag 24 april, kl 23:23 av 0 kommentarer

3718049-01aRobbie Reyes är en helt vanlig kille som kämpar för sin egen och hans funktionshindrade brors överlevnad i ett tufft område i Los Angeles. När han inte går i skolan eller tar hand om brodern extraknäcker han som bilmekaniker för att få pengarna att räcka till. En kväll ”lånar” han en av bilverkstadens värstingbilar för att delta i ett illegalt race om pengar. Föga anar han vilka mörka krafter som är i görningen.

All-New Ghost Rider av Felipe Smith och Tradd Moore är en av de bästa debuterna från Marvel på mycket länge och även en av årets bästa serier enligt mitt tycke. Smith från manga-svängen och Moore som tecknat Luther Strode hos Image Comics lyckas få en Marvel-tidning att kännas som en indie-skapelse vilket är häpnadsväckande och fantastiskt på alla sätt.

tumblr_n32seuY6UI1t8hgk6o1_500Till att börja med får vi en ny inkarnation av Ghost Rider med ett tvättäkta Silver Age-origin, allt i från karaktärens namn (Robbie Reyes), hans plats i samhället som underdog till att han genom ett ”brott” erhåller krafter han inte kunnat drömma om. När jag tänker efter kan man se liknande paralleller i nya Ms. Marvels ursprung (klassens nörd Kamala Khan) och dessa två titlar är mina favoriter i lanseringen All-New Marvel Now!

Felipe Smith bygger upp en riktigt bra och sorglig stämning i skildringen av bröderna Reyes liv. Den oskuldsfulle lillebrorsan och hans bekymrade bror som gör allt för att skydda honom, både från fysiska skador och genom att berätta att skottlossningen som hörs om nätterna är fyrverkerier och inget annat. Robbie är lillbrorsans hjälte och han kämpar verkligen för att leva upp till det. Dessutom lyckas Smith till och med stoppa in i en klassisk superskurk i serien och få honom att kännas ny och…kanske inte fräsch. Mest ofräsch.

tumblr_n31ve8P0Xp1syrv2ho2_1280

Även om Smith levererar ett gediget arbete är det Tradd Moore som är seriens stora lysande stjärna. Jag förälskade mig i hans stil när jag läste Zero #2 och när jag ser vad han har skapat i den här tidningen får jag fjärilar i magen och kan inte sitta still. Hans hyperstilistiska mangaliknande stil faller förmodligen inte alla i smaken men i mina ögonen är den alldeles underbar. Varje bildruta är ett detaljerat mästerverk och särskilt de magiska bilscenerna som drivs framåt utan tung dialog eller onödig berättarröst. Bäst av allt är den fantastiska splash-sidan där Robbie reflekterar över vad som kan hända honom och brodern om polisen fångar Robbie under det illegala racet.

tumblr_n31ve8P0Xp1syrv2ho5_1280Moore och Smith behärskar seriemediet fullständigt och jag hinner knappt grunna på varför bilen ger Reyes de mörka krafterna utan njuter bara av farten och fläkten till fullo. Alla ni som bara förknippar Ghost Rider med Nicolas Cage kan lugna er. Det här är en fantastiskt välskriven och otroligt snyggt tecknad serie som jag hoppas kommer att få en lång och lysande framtid. Rekommenderas varmt!

Manus: Felipe Smith
Illustration: Tradd Moore
Färgläggning: Nelson Daniel & Val Staples
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...