Intervju

Vad sysslar du med Elin Fahlstedt?

torsdag 8 maj, kl 22:02 av 0 kommentarer
gouache-elin-fahlstedt

Från utställningen Utopiska visioner

Först ut var Lars Krantz som på frågan tyckte att vi skulle intervjua Elin Fahlstedt härnäst. Elin Fahlstedt debuterade med seriealbumet Umbra, har gjort bilderboken Önskeprickar och medverkat i Utopi magasin.

Så vad sysslar du med just nu?
Jag illustrerar barn och ungdomsböcker, nu senast en serie lättlästböcker för Opal förlag. När jag har tid över arbetar jag sen en tid tillbaka med ett eget längre serieprojekt på tema folktro kring meteoriter! Och drömmer stora drömmar om framtiden.

Hur fick du idén/inspirationen till serien?
Jag har alltid varit fascinerad av rymden och stjärnhimlen och sådant, det avspeglar sig i nästan alla mina berättelser. Idén om landet Umbra (Som får kontakt med vår värld endast vid månförmörkelse) dök upp som en följd av att jag själv såg min första månförmörkelse. Jag hade hört talas om det i förväg och stannade uppe och väntade med kikare i badrumsfönstret; och så plötsligt lade sig liksom en röd slöja över månen. Det hela var mycket kusligt och magiskt!

elin-fahlstedts-nya

Seriesida från nya serien.

Jag gick sista året i gymnasiet när jag tecknade Umbra och fick mycket inspiration från manga och anime. De visade mig en ny berättarvärld; en värld där gränsen mellan gott och ont inte alltid var självklar, och där det även fanns utrymme för riktigt skrämmande historier. Det kändes nytt och spännande och jag ville göra något läskigt och magiskt och vackert och sen blev det hela till Umbra.

Andra stora inspirationskällor till stämningen i Umbra är (Bland mycket annat) H C. Andersens mörka sagor jag läste som barn, ”Tithe” och efterföljande två böcker av Holly Black, den mörka materian av Philip Pullman samt filmen Pans labyrint.

Hur lägger du upp arbetet med serien?
Arbetsgången jag hade när jag gjorde Umbra skiljer sig något från hur jag arbetar idag, men med den så var processen ungefär; textmanus. Tecknar bildmanus (Storyboard) i litet format med text och bild, skissar upp sidorna i stort format. Fyller i linjerna med blyerts på en ny sida med hjälp av ljusbord, målar med svart/grå akvarell vid mörka partier. Sedan scannar jag in sidorna, justerar gråskalorna och textar i datorn. Med Umbra hade jag ett strikt schema (1 sida per dag alla dagar i veckan) och en arbetsplanering som jag följde noga iochmed att serien var en del av kursen ”projektarbete” i gymnasiets sista år.

Har du något framtida drömprojekt?
Serien jag arbetar på just nu är mitt framtida drömprojekt! Sen har jag såklart massor av andra galna projekt jag vill göra. Att göra en enorm väggmålning, att göra en serie i samarbete med andra tecknare, att göra en riktigt lång serie med akvarellfärgläggning!

Vad läser du själv just nu?
Jag läser ofta flera böcker parallellt. I serieväg, den smått otroliga ”Habibi” av Craig Thompson. Vanliga (Eller ovanliga?) böcker, ”Foxfire” av Joyce Carol Oates och  ”The tale of Genji” av Murasaki Shikibu.

Vem ska vi intervjua härnäst?
Jag skulle vilja läsa en intervju med Maria Frölich, en fantastisk tecknare som förtjänar mer cred än vad hon hittills fått!

elin-fahlstedt-onskeprickar

Ur Önskeprickar

 

 

 

 

 

elin-fahlstedt-porfolio

Målning, vattenfärg

 

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...