Recensioner

Umbra

torsdag 14 april, kl 21:55 av 2 kommentarer

fahlstedt-elin-umbraPå gymnasiet skrev jag mitt specialarbete om europeisk stumfilm, jag var nöjd och fick vad jag minns mitt enda MVG, läraren var iofs själv filmnörd. Elin Fahlstedt gjorde en serie, Umbra, som specialarbete som Kolik nu gett ut lätt omarbetad. Umbra handlar om Ethel, en föräldralös flicka, som bor på ett kloster som styrs av präster. Det enda minne Ethel har av sina föräldrar är ett kort av sin far, en man utan skugga. Ethel trotsar klostrets regler i sitt sökande efter kunskap och i sina föräldrar. Men en kväll åker Ethel fast när hon bryter mot reglerna men hon lyckas undkomma och hamnar i en annan värld där hon stöter på en rad märkliga varelser och kanske kan finna svar.

Jag kan bara konstatera att Elin Fahlstedts specialarbete får mitt att blekna. Visst syns det att Fahlstedt har en del att lära men det är petitesser. Umbra är en suverän debut av en serieskapare som säkerligen kommer att uträtta stordåd. Umbra är inget stordåd men inte långt ifrån, det måste vara en av de bättre svenska seriedebuterna. Omslaget är magnifikt, en underbar teckning med fantastiska färger. Den största besvikelsen var redan innan jag köpte albumet att det inte var i färg med tanke på omslaget. Fahlstedts teckningar är överlag riktigt bra både gällande personer och miljöer, båda delarna är synnerligen fantasifulla. Storyn är allra bäst i början då den utspelar sig på klostret, jag tycker att den tappar lite i intensitet när hon hamnar i fantasivärlden men den är fortfarande bra. Det går inte att avgöra vad som är verklighet och fantasi vilket ökar fascinationen för Fahlstedts berättelse som påminner mycket om en dröm.

Umbra är ytterligare ett suveränt album från en svensk serieskapare i sann eskapistisk anda. Mer sådant, tack!

Illustration: Elin Fahlstedt
Förlag: Kolik förlag
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. Anders says:

    Jag blev så imponerad av den här så jag beställde ett original från Elin Fahlstedt att ha på väggen. Ska bli riktigt spännande när det är klart.

  2. […] de e lugnt. Redan omslaget visar på kvalité. Elin Fahlstedt (Umbra) har gjort ett väldigt vackert omslag med finfina färger. Den vackra färgläggningen är också […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...