Recensioner

Solomon Kane: Red Shadows nummer 1 av 4

tisdag 12 april, kl 12:57 av 0 kommentarer
Red Shadows 1

Föredömligt kantig Kane på Guy Davis omslag.

Allas favoritpuritan är tillbaka och han är uppbackad av ett helt nytt gäng skapare. De två första miniserierna Castle of the Devil och Death’s Black Riders skrevs respektive tecknades av Scott Allie (läs en intervju med honom här) och Mario Guevara. De har nu lämnat över till serieveteranen Bruce Jones och relativt färske talangen Rahsan Ekedahl. Där Ekedahl än så länge är mest känd för The Cleaners, även den utgiven av Dark Horse, är det desto svårare att plocka endast en serie ur Jones digra meritlista. I sammanhanget känns det dock naturligt att rekommendera Freak Show som kom ut i en inbunden utgåva från Image för ett par år sedan. Men hur går det när de tacklar Robert E. Howards svartklädde svärdskämpe?

Först bör väl nämnas att titeln är aningen missvisande. Numret innehåller en mycket fri tolkning av den första Kanenovellen Howard fick publicerad i Weird Tales, ”The Skulls in the Stars”, och har med andra ord mycket lite att göra med den utsökt besatta hämndhistoria som saluförs på omslaget. Märkligt kan tyckas, men förmodligen bättre ur marknadsföringssynpunkt. Här får vi i stället den lite trevande berättelsen om hur Kanes olyckliga vägval under resan mot Torkertown placerar honom mitt i en härva av girighet, ond bråd död och vedergällning från andra sidan graven. Jones lätta hantering av den i ärlighetens namn rätt tunna storyn fungerar men inte mer. Hoppas verkligen att han blommar ut under kommande tre nummer och låter oss se den Kane som en gång yttrade den klassiska frasen: ”It has fallen upon me, now and again in my sojourns through the world, to ease various evil men of their lives.”

Där Guevaras Kane var en blek och utmärglad man vars härjade yttre vittnade om stormen inombords, ser Ekedahls mer välmående ut och är med Dan Jacksons färgläggning närmast rosig om kinderna emellanåt. I vissa rutor ser han ut som Conans förlorade tvilling, och medan man kan förstå tecknarens association är det ändå inte särskilt lyckat. Inte för att jag ogillar stilen i övrigt, som ger schvung åt såväl strider som monster, men Kane har tappat lite av sitt senigt kraftfulla uttryck och blivit en mer ordinär actionhjälte.

En blygsam början för det nya gänget bakom Kane med andra ord, men jag hoppas kunna återkomma med en gladare rapport om nummer två.

Manus:
Bruce Jones
Illustration: Rahsan Ekedahl
Färgläggning: Dan Jackson
Förlag: Dark Horse
Betyg: 2+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...