Recensioner

Through the Woods

söndag 3 augusti, kl 16:13 av 0 kommentarer

Through-the-WoodsEmily Carroll är en för mig typisk webbserietecknare i den meningen att jag sett teckningar och utdrag ur serier men jag har aldrig läst något längre. Min digitala konsumtion av serier inskränker sig i stort till paddans Comixology och Dark Horse appar där Carrolls serier inte finns tillgängliga. Så jag har verkligen sett fram emot ett fysiskt album med Carrolls serier och i år var det äntligen dags genom Through the Woods.

Through the Woods som är samling av fem kortare serier, alla med skräcktema och mörka miljöer. Att då som jag läsa den på sommaren och dessutom en löjligt varm sommar är kanske inte optimalt men funkar det med.

Att Carroll är en fantastisk tecknare visste jag redan. Men det är först när jag läst igenom ett helt album som jag förstår hur fantastisk. Dels är det Carrolls teckningsstil med miljöer och karaktärer som passar som hand i handsken för historierna hon berättar. Dels är det hennes okonventionella disposition, visst finns det gott om sekvenser med traditionellt berättande i rutor men ofta bryts det av ett betydligt mer fritt förhållningssätt och det är då som det lyfter på riktigt, särskilt i A Lady’s Hands are Cold om en ung kvinna som gift sig rikt men där allting inte är som det verkar i slottet. Carrolls färgläggning måste även den lyftas fram, den skiftar mellan starkt rött och blått i nyss nämnda till en mer nedtonad palett i The Nesting Place. Det är svårt att med ord göra Carrolls teckningar rättvisa, de bör upplevas.

through-the-woods-cold-hands

Det är inte bara teckningarna som gör Through the Woods så bra utan även berättelserna i sig. Den läskigaste skräcken är den där en obeveklig ondska eller mörker sänker sig runt karaktärerna och när de börjar bli varse vad som sker är det redan försent och de dras hjälplöst mot vad det nu är de fruktar. Carroll lämnar öppet för tolkning både vad hotet består av och hur det kommer att sluta eftersom vad som kommer att ske bara antyds och det gör att obehagskänslan som skapats består på ett helt annat sätt än om slutet förklarats. Through the Woods är alltså suveränt tecknad med en dito färgläggning och samtidigt är den läskig. Det är följaktligen ett riktigt bra album som jag varmt rekommenderar till kyligare och mörkare dagar för än större skrämseleffekt.

Illustration: Emily Carroll
Förlag: Faber & Faber
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...