Recensioner

Hagel #1/2014

tisdag 5 augusti, kl 19:58 av 2 kommentarer

hagelEn ny serietidning med serier för i första hand äldre tonåringar/vuxna är ett välkommet och ack så sällsynt tillskott. Följaktligen blev jag redigt nyfiken på Hagel som ges ut av Egmont, första numret släpptes nu under sommaren. Som titeln antyder så är det hårdkokta serier som gäller vilket stämmer på tre av fyra serier. Den enda som lovar gott är den som inte är hårdkokt men mer om det strax. Hagel är tryckt i stort format med glansigt omslag och papper. Snygg och inbjudande med en lite lagom lyxig känsla. Omslaget pryds av Sons of Anarchy, tv-serien om motorcykelgänget Samcro som blivit serie. Hagel innehåller förutom Sons of Anarchy även 2 Guns, Jeremiah Harm och Carthago.

Jag såg tv-serien Sons of Anarchy när den gick på TV11 men tröttnade någonstans under tredje säsongen och har inte återvänt för att se hur det gick. Christopher Golden står för manus och Damian Couceiro för teckningarna. Det är definitivt en fördel om man sett något av serien även om huvudpersonerna i Samcro presenteras kort. Serien byggs upp hyfsat bra med en ung kvinna som flyr då hon fått vetskap om något brott, hon söker sin tillflykt till Samcro eftersom hon har en koppling till gänget. Tyvärr är maffian henne hack i häl. Som serie är Sons of Anarchy helt ok men eftersom jag tröttnat på tv-serien förmår den inte väcka mitt intresse på nytt. Goldens manus är okej liksom Couceiros teckningar även om Jax Teller, Samcros president ser klart äldre ut i serien (han var snygg i tv-serien, för de som gillar blonda långhåriga bad boys alltså).

Att även action/kriminalserien 2 Guns av Steven Grant och Mateus Santolouco är med tyder på dålig research från Egmonts sida. Visst den har blivit film och om jag inte missminner mig fick filmen okej kritik. Men serien är riktigt dålig. Santaloucos teckningar påminner om någon riktigt dålig reklamserie som t.ex. en snabbmatskedja skulle kunna producera. Tyvärr är inte Grants manus bättre med en svårbegriplig intrig, svårbegriplig av den anledningen att det är svårt att förstå vad det är som skulle vara intressant i den. Totalt ointressanta och klyschiga karaktärer lyfter den inte heller. Å ja, dialogen är klyschig även den.

Jeremiah Harm är en s-f serie med riktigt fula utomjordingar som bryter sig ut från ett fängelse och planerar att attackera Jorden. Jeremiah Harm som dömts för samröre med en av rymlingarna skickas efter dem för att hitta dem och döda dem. Serien bygger på en idé av Keith Giffen men Alan Grant står för manus och Rael Lyra för teckningarna. Det bästa med serien är Lyras teckningar som är detaljerade och lika skitiga och hårda som serien i stort vill vara. Med det sagt så gillar jag inte Lyras stil något speciellt. Detaljerat innebär i det här fallet plottrigt. Det hela hjälps inte upp av att manus och karaktärer är klichéer rakt igenom. Totalt sett är det ändå en okej serie men jag har inget intresse av att fortsätta följa den.

Det var alltså de hårdkokta serierna. Som tur är har man även inkluderat den franska mainstreamserien Carthago med manus av Christophe Bec och teckningar av Eric Henninot och Milan Jovanovic (ev. är en av dem färgläggare men det framgår inte). Teckningarna gillar jag skarpt, de påminner om såväl XIII som Det tredje testamentet, de sticker inte ut men det är snyggt och genomarbetat. Första delen utgörs av flera till synes fristående händelser som på något sätt är sammankopplade men man förstår inte hur. Det etableras egentligen inga huvudpersoner även om det är tydligt att den kvinnliga dykaren Kim Melville kommer att spela en stor roll framöver. Släng in lite intressanta skurkar och jag är såld. Carthago börjar riktigt bra och lovar mer. Tyvärr kommer jag inte att köpa fler nummer av Hagel bara för att följa den. Jag hoppas att Humanoids som gett ut den i Frankrike ger ut den på engelska.

Hagel är givetvis en positiv satsning av Egmont men de kunde lagt ner mer tid på att få till ett bra innehåll. Synd för den är ett välkommet tillskott.

Förlag: Egmont
Betyg: 2/5

Kommentarer

 1. Jonas Olsson says:

  Jag köpte också HAGEL i sommar, och är väldigt glad för initiativet att ge ut actionserier för en vuxnare publik.

  Tyvärr måste jag säga mig enig med flera av huvudpoängerna till Rikard. När man nu ändå tar initiativet till att lansera en ny actiontidning för en lite äldre publik, måste det väl finnas andra serier som ligger högre upp på listan över potentiella kandidater.

  Jag skall ge HAGEL en till chans, men tyvärr tror jag det blir en kortlivad affär 🙁

 2. Nisse Kartago says:

  Håller fullständigt med föregående talare, nu när Egmont beslutat att satsa på en mera vuxenladdad actiontidning, så väljer man att publicera 3 st helt hopplösa serier, ”Carthago” fann jag vara helt okej. Det finns ju så mycket nya actionladdade serier som kommit från USA och Europa som bör tilltala en svensk publik.
  Jag gillar inte heller konceptet med att ha 4 st ”huvudserier”, hade hellre sett att man publicerad hela ”Carthago”-serie i ett nummer, alltså man har en avslutande huvudserie och sedan fyller man på med serier som funkar som fortsättningsserier, så tyvärr blir det nog bara ett köp för egen del;(

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...