Krönikor och åsikter

[Tema: Barnserier] Äntligen!

lördag 27 september, kl 23:56 av 7 kommentarer

rabensjogren-barnserierLite som Gert Fyling alltså 🙂 Fast jag menar det. När jag körde igång Tema: Barnserier 2012 så konstaterade jag att det gavs ut väldigt få serier för barn och om man inte läste serier som barn skulle man knappast göra det som vuxen. Nu dryga två år senare och rätt sparsamt med inlägg (totalt femton) har jag blivit bönhörd när Raben & Sjögren genom Kolik-förläggarna Fabian Göransson och Josefin Svenske lanserar barnserier på bred front. Igår på bokmässan presenterades de serier som ska ges ut 2015. De första fyra serierna som ges ut är Katten och Ekorren på Sommarön av Loka Kanarp, Mamma Mu firar Kråkan av Jujja Wieslander, Sven Nordqvist och Michaela Favilla, Trollskogen av Johan Holmvall och den franska serien Ariel- Jag är en åsna! av Emanuel Guibert och Marc Boutavant.

Dessutom finns nu den av Ordbilder utgivna Stora Björn och Lilla Björn av Johanna Gustafsson att beställa. Kartago Junior finns iofs men de verkar inte speciellt drivna att ta få fram nya serier men de har iaf tagit upp stafettpinnen för Tivoli-serierna Loranga, Mazarin & Dartanjang och Kapten Klara samt Katten Nils. Wibom Books ha tidigare gett ut lysande Lou! och Mamette och Albumförlaget har gett ut Tidsresenärerna. Så det finns andra men jag hoppas och tror att Raben & Sjögrens ambitiösa satsning ledd av dito-redaktörerna Svenske och Göransson kan agera murbräcka för ännu fler barnserier. Jag kommer iaf att bevaka satsningen så håll utkik på Shazam framöver. Det blir definitivt mer Tema: Barnserier 🙂

Edit: Pinsamt nog har jag glömt bort det förlag som gett ut flest och bäst barnserier de senaste åren, Epix. Det är tyvärr inte alltid så lätt att få tag i serierna men Epix har gett ut två delar av Luke Pearsons lysade Hilda men även barnserier av Isabel Kreitz och Joann Sfar samt Marcus Ivarssons Upp och ner med lilla Lisen och gamle Muppen.

Kommentarer

 1. Mani says:

  Ser mycket fram emot denna bevakning och tackar för tidigare täckning av ämnet barnserier!

 2. Rikard says:

  Tack för det!

 3. Anders .R says:

  För lite, för sent. En hel generation svenska barn kommer växa upp utan ett naturligt förhållande till serier ( förutsatt då att dom inte har föräldrar som marinerar dom i serier). När man vuxit ifrån Bamse fins det i princip ingenting och varför läsa Lucky Lucke, Asterix odyl när man kan se dom på Netflix. Nä framtiden för serier i Sverige ser mörk ut. Trist.

 4. Elin says:

  En hel generation har gått från att läsa Bamse till att läsa japanska serier i aldrig tidigare sedd utsträckning, så jag skulle säga att seriernas framtid är ljus! <3

 5. Anders .R says:

  Skillnaden mellan nu och för några år sedan är att då fans det svenska mangatidningar som kunde fungera som någon sorts inkörsport. Nu fins absolut ingenting på svenska för ett barn som tycker att hen är för gammal för Bamse men som ännu inte lärt sig engelska. Framtiden är kolsvart.

 6. Niklas says:

  Finns inte fantomen kvar? ser att pressbyrån verkar ha en turtlestidning såhär efter att de kommit som film igen och Kalle anka o knattarna kan de väl också fortsätta läsa efter bamse…

  Men visst, det fanns mycket mer att välja på i svenska seriesortimentet tidigare 🙁

 7. Anders .R says:

  Fantomen fins men jag tror att snittåldern för den är betydligt högre än var den var när man skälv gick i kortbyxor. Den är inte riktigt anpassad till dagens barn, tyvärr. Det fins ju en hel del ”Barntidningar” inklusive TMNT som innehåller serier men dessa serier är så urbota usla att dom närmast skrämmer bort barn från seriemediet (inte bara min åsikt, utan den delas av sonen 8 år också). Kalle fins ju men det räcker tyvärr inte.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...