Allmänt /Krönikor och åsikter

Andreas årskrönika 2014

onsdag 31 december, kl 16:38 av 2 kommentarer
10349196_10152608846624865_1739075777442412000_n

Två 40-åriga östgötar som älskar serier.

Ett underbart serieår är till ända och om jag förundrades över hur omättlig min aptit var på serier förra året som har den ökat ännu mer under 2014. Jag har utforskat trades från flera nya förlag och laddat ner spännande förstanummer samtidigt som min pull list varje månad bara ökar och ökar. Det finns helt enkelt ingen hejd på hur mycket bra serier man kan läsa och då har jag ändå bara skummat på ytan av det enorma hav av serier som kommer ut varje år. Det som är mest smärtsamt är nog att dygnet inte har fler timmar men jag känner mig ändå mycket nöjd med min personliga skörd av årets serier.

En av årets höjdpunkter var besöket på Stockholm Comic Con som gav mersmak när det gällde att besöka seriemässor, speciellt med tanke på att denna inte var en renodlad sådan, så 2015 blir det definitivt ett besök på Stockholms Internationella Seriefestival. Att få träffa Shazam-kollegan Anders Lundgren i egen hög person gav mig blodad tand och jag hoppas flera ur redaktionen dyker upp på SIS 2015.

Captain-America-The-Winter-Soldier-Cast

Årets film: Captain America: The Winter Soldier

Förutom alla härliga serier i sitt ursprungsformat har året även bjudit på många spännande nyheter när det gäller adaptioner till filmer och TV-serier. 2015-2020 är redan inrutat av Marvel Studios, Warner, Fox och Sony med många härliga titlar att se fram emot, såsom Doctor Strange med Benedict Cumberbatch i huvudrollen, Justice League och Avengers: Infinity War, Netflix storsatsning på street level-hjältar och en egen serie för Agent Carter. Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. gav jag upp hoppet om efter några taffliga första avsnitt men jag har förstått att TV-serien artade sig längre fram så jag ska ge den ett nytt försök när jag får möjlighet. TV-serie-bucklan för 2014 går solklart till DC som inte legat på latsidan med Arrow, Flash, Gotham och Constantine men Marvel Studios står dock för årets bästa superhjältefilmer med Guardians of The Galaxy och årets bästa film Captain America: The Winter Soldier, som levererade allt vad jag önskat och lite till.

Nu raskt över till min lista över årets höjdpunkter:

10. ÅRETS BÄSTA ÅTERUTGIVNING: MIRACLE MAN

rsz_miracleman_1_cassaday_variant

Svenska förlaget Kobolt har inte legat på latsidan med nya fina volymer med Linda och Valentin samt Thorgal men mest efterlängtad av alla, för min del, var Marvels återutgivning av Alan Moores Miracle Man som legat i malpåse sedan förlaget Eclipses konkurs 1993 och den efterföljande rättighetstvisten som löstes i och med Marvels övertag av rättigheterna 2009. Efter en lång och ambitiös restaurering kom så äntligen serien ut i år i lösnummerform och den är väl värd att införskaffa för alla er som gillar Alan Moore och framförallt, riktigt bra superhjälteserier.

9. RICK REMENDER

longshot

Under året passade jag på att dyka lite djupare ner i författaren Rick Remenders olika alster under rubriken 5x Remender och det bjöd definitivt på en spännande resa. Framtida undervattensdrama i Low, dimensionauter vilse mellan alternativa verkligheter i Black Science och jordens undergång i Uncanny Avengers. Bäst av alla var dock lönnmördarskolan under Reagan-eran i Deadly Class som bjöd på en smärtsam cocktail av Remenders självupplevda utanförskap, våld och hopplöshet under samma tidsera och rasande snygga bilder av Wes Craig. Nästa år dyker Remender upp med den nya serien Tokyo Ghost med Sean Murphy bakom ritbordet och den kommer definitivt hamna i min seriehög.

8. ÅRETS BÄSTA MINISERIE: THE ROYALS: MASTERS OF WAR

GalleryComics_V_1900x900_20140200_ROYALS_Cv1_52cf53b501c258.14772309

Jag utforskade flera bra miniserier under året, bland annat Bodies (Vertigo), The Empty Man (Boom! Studios), MPH (Image Comics) och den tiodelade The Wake (Vertigo). Alla dessa har bjudit på en spännande resa i olika genrer och även om jag håller The Wake väldigt högt är jag mest imponerad av The Royals: Masters of War (Vertigo) av Rob Williams och Simon Coleby som bjöd på ett otroligt välskrivet och vältecknat drama om kungligheter som supermänniskor med Andra Världskriget som inramning. En alternativ berättelse med riktigt bra karaktärer, en gripande skildring av krigets fasor och meningslöshet samt en underbar tvist på hela superhjältefenomenet.

7. ÅRETS BÄSTA FÖRLAG: IMAGE COMICS

Untitled-18

Image Comics lyckas varje år pumpa ut nya spännande serier med högsta kvalitet när det gäller koncept, kreativitet, manus och bild och 2014 var inget undantag. Reinkarnerade gudar som popstjärnor i The Wicked + The Divine, hårdfriterad hembygd i Southern Bastards, Lewis och Clark som monsterjägare i Manifest Destiny, kärleken till en android i Alex + Ada, den förlorade sonen som återvänder i Birthright, häxor som ond naturkraft i Wytches, tidsresande tonårspolis i Rocket Girl, nagelätande seriemördare i Nailbiter, plus några till som finns med i min årskrönika är alla lysande exempel på att den amerikanska seriekulturen är mycket mer än bara DC och Marvel. Förutom de serier jag redan nämnt vill jag lyfta fram Starlight, av Mark Millar och Goran Pavlov, där den åldrade hjälten Duke McQueen återvänder till planeten Tantalus för att ställa allt till rätta igen. Ett charmigt, snyggt och välskrivet pojkboksäventyr i härlig Blixt Gordon-anda, långt ifrån superhjältar och ultravåld, och samtidigt en gripande bild om hur det är att bli gammal.

6. ÅRETS ÖVERRASKNING: THE LIFE AFTER

lifeafter-joshfialkov-ec

2014 passade jag på att vidga mina horisonter genom att kolla in nya serier från mindre förlag och stötte då på en riktig liten pärla. The Life After av Joshua Hale Fialkov och Gabo är en alldeles underbar, galen och hjärtskärande serie där vi får följa den tragiske Jude som hamnar i skärselden för de som tagit livet av sig, upptäcker att han har frälsande krafter och får hjälp av årets sidekick som är ingen mindre än nobelpristagaren och författaren Ernest Hemingway. En riktigt skruvad och fantastisk serie som jag verkligen rekommenderar av hela mitt hjärta.

5. ÅRETS BÄSTA ENSKILDA NUMMER: MOON KNIGHT #5

mk-broken

Det här numret var överlägset det bästa av sex fristående nummer i enledningsarcen till nya Moon Knight av Warren Ellis och Declan Shalvey. Utsökt design, perfekt komposition, hårdkokt action och nattlig mystik gjorde att varje nummer för sig hade kunnat knipa förstaplatsen men numret där Moon Knight med överjävlig coolhet tuggar sig genom skurkar och våningsplan för att befria flickan Scarlet är ett mästerverk och höjdpunkten i årets bästa arc.

4. ÅRETS BÄSTA ZOMBIEAPOKALYPS: AFTERLIFE WITH ARCHIE

Afterlife01_zps0821fa74

Om någon för några år sedan hade sagt att jag skulle få uppleva en gastkramande zombieapokalyps med staden Riverdale och Archie och hans vänner i händelsernas centrum hade jag bara avfärdat det med en fnysning, men Roberto Aguirre-Sacasa och Francesco Francavilla överträffade alla mina förväntningar och levererade en av årets bästa och läskigaste serier. Hela Archie-universat har dessutom fått en rejäl ansiktslyftning med titlar som Life of Archie och The Chilling Adventures of Sabrina och nästa år fortsätter nysatsningen med en helt ny Archie #1 med Mark Waid och Fiona Staples vid rodret.

3. ÅRETS BÄSTA FÖRFATTARE: ED BRUBAKER

tfo

Första traden med kvinnliga agenten Velvet, avslutningen på noirskräckisen Fatale, nytt mördarmysterium i 1948 års Hollywood i The Fade Out samt nya nummer med följetongen Criminal 2015. Allt detta skrivet av den fabulöse författaren Ed Brubaker som tveklöst är den främste på seriehimlen just nu. Ständigt fascinerande och med perfekt rytm och stilkänsla går han från klarhet till klarhet och uppbackad av fenomenala tecknarna Steve Epting och Sean Phillips samt färgläggaren Elizabeth Breitweiser är dessa serier omöjliga att motstå.

2. WOMEN OF MARVEL

she-hulk-cropped

Det här året har Marvel Comics överträffat sig själva när det gäller serier med kvinnliga superhjältar. Captain Marvel, Storm, en kvinnlig Thor, Elektra, Black Widow förtjänar att omnämnas men bäst av alla, i hela Marvel-katalogen dessutom, är She-Hulk av Charles Soule och Javier Pulido samt nya hjälten Ms. Marvel av G. Willow Wilson och Adrian Alphona. De två sistnämnda lyckas med bravur leverera klassisk Marvel i en modern tappning. Med grymma karaktärer, fullständigt fantastiska bilder och välskrivet manus är dessa titlar det jag ser fram mest emot varje månad och för min del kan de lägga ner häften av alla Avengers-titlar så att jag kan fortsätta läsa She-Hulk.

1. ÅRETS BÄSTA SERIE: SEX CRIMINALS

sex-criminals3

Matt Fraction och Chip Zdarskys underbara kärlekshistoria mellan Jon och Suzie är en av de bästa serierna jag någonsin läst med sin underbara charm, blandning av komedi och allvar samt galna superkrafter med sex som tema. Nu när Fraction lämnar Marvel i och med den kommande avslutningen på Hawkeye hoppar Zdarsky istället på Marvel-tåget med en ny volym av Howard the Duck 2015 men oavsett vilket förlag dessa herrar jobbar för så tänker jag hålla utkik efter allt de kokar ihop. Gör dig själv en stor tjänst och skaffa dig genast Sex Criminals. Du kommer inte att ångra dig.

Det var allt för det här året. 2015 kommer ni bland annat få en intervju med den mycket begåvade illustratören Ellen Barkin och en genomgång av Apart förlags Walking Dead på svenska. Dessutom ser jag mycket fram emot Image-serierna Nameless (Grant Morrison och Chris Burnham), Descender (Jeff Lemire och Dustin Nguyen) samt Injection (Warren Ellis och Declan Shalvey). Gott nytt serieår!!!

Kommentarer

  1. Anders says:

    Tack för en bra krönika och att jag fick vara med på bild Andreas. Att du lanserade tio i toppformatet gör mitt pågående skrivande lättare vilket jag också är tacksam över.

  2. […] ha varit med och producerat. Andreas har redan skrivit om vårt möte på Comicon Stockholm i sin krönika, och det går inte annat än instämma att det var kul att ses. Något otippat sprang jag också […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...