Recensioner

The Wrenchies

torsdag 5 februari, kl 22:28 av 0 kommentarer

Wrenchies_CoverFarel Dalrymple. Smaka på namnet. Farel Dalrymple. Låter som något från en saga mer än en serietecknare. The Wrenchies som Dalrymple (Prophet, Omega the Unknown) skapat är en saga, en väldigt skruvad science-fiction saga om ånger, besatthet och att växa upp. Sherwood och hans bror Orson öppnar en dag en portal för de onda shadowsmen som efter det tar över världen. I en kall framtid är det bara ett gäng barn, hänsynslösa och starka, som står emot dem. På en framtida jord är allt grått och dött. Bara barn finns som kämpar mot shadowsmen och andra demoner. Ingen uppnår vuxen ålder för innan dess tas man av en shadowsman. The Wrenchies tänker dock inte gå under som de andra och det visar sig att de är en del i ett större spel iscensatt av The Scientist för att bekämpa shadowsmen och ta tillbaka jorden. En pojke från vår tid, Hollis, kommer att spela en viktig roll. Även Sherwood som en gång öppnade dörren för shadowsmen är en central del av händelserna. En serietidning från vår tid med titeln The Wrenchies innehåller magi som ska användas för att bekämpa shadowsmen. Går de att bekämpa, kan The Wrenchies gå segrande ur den kommande striden, är det verkligen en stor strid som ligger framför dem?

Det var ett par veckor sedan jag läste klart albumet och minnet sviktar så det blir mer av ett lästips än en recension inser jag. Frågorna är iaf många och The Wrenchies är en komplex serie. Dalrymple bygger upp en fascinerande värld med en oerhörd rikedom på detaljer och många nya grepp även om han lånat en del. De två karaktärer som utforskas är Hollis och Sherwood och det är en hel del fokus på barndomen och hur den kan gestalta sig. Övriga karaktärer är intressanta men Dalrymple går inte på djupet med dem på samma sätt. Dalrymple är en lysande tecknare och miljöer, karaktärer och teknik, ja alltihop är så snyggt och hans stil känns unik. The Wrenchies kan läsas rakt upp och ner som en jakt med ett mål men det finns så många andra teman som vävts in. Ett är skapandet av serien The Wrenchies som kan vara en spegel av Dalrymples egen kreativa process med dess våndor. Den som gillar teknik och resor genom tid och rum och teorier kring det får sitt lystmäte. Osv. The Wrenchies är en unik serie som verkligen sticker ut och jag kan verkligen rekommendera den. Antagligen skulle serien må ännu bättre av mer än en genomläsning. Kanske t o m flera? Jag vill poängtera att den inte är ett mästerverk därav betyget men väldigt fascinerande. Om du vill ha en bra recension 😉 kan jag rekommendera AV Clubs.

Illustration: Farel Dalrymple
Förlag: First Second
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...