Recensioner

Trees Vol. 1

tisdag 31 mars, kl 09:40 av 2 kommentarer

Trees_vol1-1

En av de serier som startade förra året som jag sett fram emot att läsa i en samlingsvolym är Trees av Warren Ellis och Jason Howard. Första numret presenterade en framtida värld där jorden invaderats av utomjordingar i form av gigantiska trädliknande monoliter men den sköna tvisten är att ingenting händer. Ingen närkontakt av tredje graden (förutom träden själva förstås), inga baciller som tar död på tripoderna eller mottack med en cigarrökande Will Smith. Serien utspelas tio år efter att ”träden” kom och fortfarande vet ingen på jorden varför de är här eller vad de vill. Vad de däremot gör är att de påverkar sin omgivning genom klimatskiftningar, översvämningar och giftigt avfall som då och då sprider död och förintelse vid ”rötterna”. De flesta människor flyr, andra stannar för att de inte har något alternativ eller dras till dem av olika skäl som flugor till ett ruttnande lik. Polisbevakningen i områden med träd minskar drastiskt eller försvinner helt vilket gör området till laglöst land och grogrund för kriminalitet. Vissa träd, som det i kinesiska Shu, blir en fristat dit folk vallfärdar och i den somaliska provinsen Puntland blir tillgången till vatten och olja mer tillgänglig vilket inte ses med blida ögon av Somalias president eftersom Puntland enligt honom styrs av pirater.

Kort och gott är Trees en serie om en utomjordisk invasion som inte handlar om just utomjordingarna utan om hur människan lever i skuggan av dem ungefär som myror. Warren Ellis ställer helt enkelt frågan: Varför skulle utomjordingarna vilja ta kontakt med oss? Vi visar på alla möjliga sätt att vi är ointelligenta och ociviliserade genom själviskt beteende eller genom att döda varandra för att få makt eller rikedom. Vi är helt enkelt inte värdiga deras uppmärksamhet.

20140626-194726-71246921Trees Vol. 1 (som samlar #1-8 av serien) är uppdelad i fyra separata handlingar i olika delar av världen. Först har vi ovannämnda staden Shu i Kina där den kommunistiska regimen byggt en mur runt trädet och skapat en speciell kulturell zon för konstnärer och människor som inte passar in i den heteronormativa ramen. Till detta sociala experiment anländer landsortsynglingen och konstnären Tian Chenglei för att vidga sina vyer och blir på kuppen blixtförälskad i den transsexuella Zhen. Det är en fantastisk och bitterljuv berättelse om att hitta och våga vara sig själv och dessutom en underbar kärlekshistoria.

Den andra berättelsen utspelas på Blindhail Station i det kyliga Spetsbergen där vi får stifta bekantskap med Dr. Marsh och hans forskarkollegor. Dr. Marsh upptäcker en mystisk svart vallmo som växer i närheten av ett träd och vidtar, trots övriga teamets protester, ett experiment där hans tes är att träden faktiskt försöker kommunicera med oss. Dr. Marsh vägrar lämna stationen, trots att hans ersättare redan anlänt, eftersom han blir som besatt av sin egen efterforskning för om han inte lyckas är hela tillvaron meningslös.

Trees_07-1I den italienska staden Cefalu på Sicilien äger den tredje berättelsen rum. Eligia är pojkvän till stadens unge fascistledare vilket ger henne ungefär samma trygghet som en slav. En dag stöter hon på den mystiske och gåtfulle professor Luca som lär henne nya färdigheter för att hon ska uppnå självständighet.

Den sista berättelsen tar fokus på den kortaste trädet som landat i Somalia. Det är så kort att man kan se toppen och till och med landa en helikopter på om inte ytan hade varit så friktionslös. Eftersom trädet befinner sig i den piratdominerade provinsen Puntland och deras ekonomiska inflytande stärkts på grund av trädet tänker Somalias president Caleb Rahim vidtaga starka åtgärder för att hela Somalia ska få del av kakan. Han tänker starta ett krig med hjälp av trädets strategiska läge och vem skulle hindra honom? Utomjordingarna har ju inte reagerat på tio år så varför nu?

Trees_08-1Warren Ellis och Jason Howard har vävt ihop ett riktig bra sci fi-drama som får lov att ta god tid på sig. Tecknarstilen är inget märkvärdigt men passar mycket bra till berättelsen och Howards serieomslag är mästerstycken i genren. Alla olika karaktärer har sina fel och brister vilket gör dem trovärdiga, Eligia medger till exempel att hon inte är en snäll person men däremot är hon mycket bättre på det hon gör än sin fascistiske pojkvän. Trees handlar om kärlek, identitet, självständighet, respekt, nyfikenhet, hat, makt och meningen med livet. Trees handlar om människor som fortsätter sin existens trots att de nu bevakas av utomjordiska monoliter som inte ens bryr sig om dem. Det är en mycket fascinerande läsning med ett krypande obehag som alla älskare av bra sci fi eller Warren Ellis verk kommer att gilla. Rekommenderas!

Manus: Warren Ellis
Illustration: Jason Howard
Förlag: Image Comics
Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. Anders Lundgren says:

    Kontrafaktiskt, javisst, men mitt favoritargument för att liv på andra planeter kanske existerar är det faktum att ingen försökt kontakta Homo Sapiens.

  2. Andreas Mars says:

    Vilket lysande argument 🙂
    Det köper jag rakt av.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...