Recensioner

Sex Criminals Vol. 2: Two Worlds, One Cop

tisdag 7 april, kl 22:41 av 0 kommentarer

sexcriminals_tp_02Smekmånaden är slut för Jon och Suzie. Deras plan att använda sina tidskrafter för att stjäla pengar från Jons bank för att rädda Suzies bibliotek, som blivit utmätt av samma bank, misslyckades när de blev påkomna av sexpolisen som har liknande krafter som Jon och Suzie. De lyckades komma över så pass mycket pengar att banken gav Suzie en tidsfrist men sexpolisens vaksamma ögon och tentakler är överallt. Efter att Jon i desperation brutit sig in hos ledaren Kegelface upptäcker han och Suzie att det finns ännu fler som dem och beslutar sig för att samla styrkorna och ge igen och får oväntad hjälp av Dr. Ana Kincaid som också visar sig vara Jons favoritporrstjärna – Jazmine St. Cocaine.

Min absoluta favoritserie från förra året var tveklöst Sex Criminals av Matt Fraction och Chip Zdarsky. Serien som startade i september 2013 har överösts av priser – både Eisner och Harvey Awards – och är en oemotståndligt fyndig, charmig och rolig superhjälteserie med den lilla twisten att det handlar om vanliga människor som du och jag som får superkrafter när de får orgasm. Kärlekshistorien mellan huvudrollsinnehavarna Jon och Suzie är hysteriskt rolig och mycket gripande på samma gång och Fraction och Zdarsky lyckas leverera en fullständigt galen serie som samtidigt känns oerhört äkta vilket verkligen är ett konststycke.

Screenshot_2I Sex Criminals Vol. 2: Two Worlds, One Cop (samlar Sex Criminals #6-10) flyttas fokus från Suzie till Jon och hans ensamma och splittrade uppväxt och känslan blir också mer dramakomedi än komedi. Andra volymen börjar med att paret slickar såren efter sitt traumatiska möte med sexpolisen och Jon faller djupare och djupare ner i en depression med sömnsvårigheter, aptitlöshet och förföljelsemani som både beror på just sexpolisen men också på att han slutat ta sina ADHD-mediciner. När han som mest behöver Suzie lämnar hon honom till råga på allt och när banken helt plötsligt tar tillbaka sin tidsfrist blir det helt enkelt för mycket för Jon och han bryter sig in hos sexpolisens ledare Kegelface. Även om Jon ångrar sin handling i efterhand leder det i varje fall till att han och Suzie får vetskap om andra med liknande krafter och nu jävlar är det krig.

img_4809-0Förutom de helgjutna huvudrollsinnehavarna utökas persongalleriet ytterligare i andra volymen. Vi får lära känna Suzies bästa vän Rachel lite bättre (hon som så osminkat och grafiskt lärde Suzie alla möjliga och omöjliga samlagsställningar på toaletten i första volymen) och även träffa hennes nya gynekolog och tillika Jons gamla barndomskamrat Robert Rainbow. Det finns en oförglömlig scen när Suzie är på kontroll och Robert är helt fascinerad av hennes perfekt formade livmoderhals och ogenerat frågar Suzie om han får låta alla läkarstudenter ta sig en titt på den i utbildningssyfte. Robert bär även med sig en händelse från barndomen som satt djupa sår i honom, nämligen klassikern att komma på sina föräldrar med att ha sex. Jag kan dock lova dig att den scenen är bra mycket mer avancerad än du tror och inget jag heller glömmer i första taget.

IMG_0653Den sönderstressade och uppgivne Jon skaffar sig också en ny psykolog som vi inte vet namnet på men som får en avgörande betydelse för Jons tillfrisknande. Deras första möte sker på köpcentrets food court där Jon skriker ut sin ilska över sin livssituation och psykologen, som först är en vilt främmande människa, är den som tar sig tid att lyssna och ger honom värdefulla tips för att han ska få rätsida på livet. Den mest spännande karaktären i andra volymen är Dr. Ana Kincaid som undervisar i horologi – konsten eller vetenskapen att mäta tid – men hon har också ett förflutet inom porrbranschen under namnet Jazmine St. Cocaine som figurerade en del i första volymen, mest som föremål för den unge Jons pubertala sexfantasier. Historien om hur hon fick ett stipendium till college, nekades ett lån av sin loser till farsa men ändå lyckades skaffa sig en hög utbildning och ett bättre liv genom att finansiera sina studier med en karriär inom porrindustrin är imponerande och visar prov på hennes beräknande kylighet och enorma viljestyrka och hon är definitivt en karaktär som jag vill läsa mer om i kommande volymer.

4aabed039030c06c774aef1a860bb178Förutom att Sex Criminals är en galet charmig och underbar serie är den även fullproppad med praktiska och användbara tips för unga vuxna och dessa levereras alltid på ett underhållande sätt utan att vara pekpinnar. Som exempel kan jag nämna när gynekologen Robert går igenom olika varianter av preventivmedel med Suzie samtidigt som han, i hennes fantasi, gör en striptease. Framför allt gillar jag psykologens samtal med Jon på köpcentret där han istället för att skriva ut en massa piller ger honom rådet att motionera regelbundet och skaffa sig en vän eftersom han i grund och botten är ensam.

Alla som tror att andra volymen av Sex Criminals bara är en mörkare variant av den första kan också andas ut eftersom det fortfarande finns gott om tillfällen att få träna sina skrattmuskler. Sexpolisen har satt en spårare på Jon och Suzie där de kan se om någon av dem använder sina krafter och Jon döper den till ”cumpass”. När Jon får utslag på grund av sin stress och googlar sina symptom får han till svar att han har både cancer och AIDS. Jazmines porrfilmsdebut heter ”The Lick-Ed and the Divine” och är naturligtvis en kärleksfull hyllning till The Wicked+The Divine av Kieron Gillen och Jamie McKelvie som bägge gör en cameo i scenen. Sedan kan jag inte låta bli att fnissa åt att huvudrollsinnehavarnas fulla namn är som hämtade ur en dålig porrfilm – Jon Johnson och Suzie Dickson.

sexcriminals_06Trots andra volymens något abrupta slut är Sex Criminals fortfarande en av de bästa serier jag läst. Förutom den perfekta underhållningen och lysande karaktärer visar den på ett härligt sätt att det är okej att prata om sex och att ha sexuella fantasier eftersom vi ju trots allt bara är människor. Andra volymen tar också ett viktigt steg framåt när sex och förälskelse förvandlas till något djupare. Precis som Fraction och Zdarsky säger så är sex bara ett ord. Kärlek är en mening.

Manus: Matt Fraction
Illustration: Chip Zdarsky
Förlag: Image Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...