Recensioner

Injection #1-2

måndag 6 juli, kl 15:20 av 1 kommentar

Injection_01-1En av de bästa serierna jag läste 2014 var Moon Knight av Warren Ellis, Declan Shalvey och Jordie Bellaire. Med fulländad estetik, galenskap, mystik och stenhård action visade den här trion var skåpet ska stå och när nyheten om deras nya serie Injection från Image Comics nådde mina öron blev jag eld och lågor.

Enligt Ellis själv blandar Injection flera olika genrer såsom science fiction, skräck, kriminaldeckare, ”techno-thriller” och spökhistoria och själva berättelsen utspelas i en inte för avlägsen framtid där allt inte står rätt till. Vad som har hänt och hur får vi inte reda på mer än att orsaken verkar vara den hemliga tankesmedjan The Cultural Cross-Contamination Unit och dess följande fem medlemmar.

tumblr_nhvnno1v321u5shugo6_1280Först ut har vi gruppens ledare, den briljanta professor Maria Kilbride, som balanserar på en skör tråd när det gäller geni och galenskap. I seriens början befinner hon sig på ett mentalsjukhus efter ett okänt uppdrag som hon knappt hämtat sig från förrän hon får ett nytt. Hon har en symbol i form av en spruta tatuerad på sin handled, använder käpp och är ständigt sugen på en sandwich.

Vidare har vi Dr. Robin Morel som är expert på allt med de brittiska öarna och som dessutom har häxblod i ådrorna. Cunning Man eller cunning-folk är det vi i Sverige förr kallade de kloka eller viskarlar, det vill säga personer som kunde bota sjukdomar och som misstänktes ha övernaturliga krafter och Morel är bevisligen en cunning man men är inte intresserad av att jobba som en sådan.

CHGQL5bWkAET2TkDen tredje personen i teamet är Brigid Roth som är seriens Lisbeth Salander. En svårmodig, enstörig hacker med liknande garderob som Salander och dessutom med ett tjockt lager skinn på näsan. Hon har dessutom en likadan tatuering på handleden som professor Kilbride. Teamets fjärde medlem, Vivek Headland, är en rik snobb med Sherlock Holms-lika drag. Förutom en vass hjärna har han även stenkoll på var alla medlemmar i teamet för tillfället befinner sig i världen. Sist ut har vi Simeon Winters som är en skicklig mördare och hemlig agent.

Efter att ha läst första numret kände jag mig ungefär som när jag såg inledningen på Netflix nya succé Sense8, det vill säga jag drogs med i en fruktansvärt spännande handling kryddad med sci fi, bra dialog och karaktärer men jag fattade egentligen ingenting och ville bara ha mer. Jag kunde verkligen inte sätta betyg på första numret av Injection eftersom jag fick för lite kött på benen både vad gällde själva händelseförloppet och vad dessa personer gjort och gör. När alla personer i teamet presenterats i andra numret är jag mer på banan men precis som med Ellis Trees är Injection en slow burner som nog funkar bäst i tradeformat.

tumblr_nqc801SDPN1sl4ngyo2_1280Injection #1 är en fulländad sci fi-thriller där höjdpunkten är professor Kilbrides besök på en av Force Projection Internationals forskningsstationer för att lösa ett mysterium med en konstig liten sten. Denna sten är orsaken till att en arkeolog och två ur säkerhetspersonalen saknas och Kilbride vet mer om den än vad hon visar och hon ser också till att stänga hela avdelningen för att kunna jobba ostört…efter att hon fått en sandwich. I Injection #2 får vi istället en tvättäkta spionthriller där Simeon Winters försöker hämta information från brittiska ambassaden i Paris. Vad han letar efter är en gåta men det kulminerar i en rasande skickligt koreograferad actionscen där Winters visar prov på sin kyligt beräknande skicklighet.

Injection_02-1Alla inblandade i serien presenterar ett gediget hantverk och med en mystisk och mycket spännande handling, som dessutom är kryddad med en hel del svart humor, har Injection alla förutsättningar att bli en av 2015 års bästa serier. Rekommenderas!!!

Manus: Warren Ellis
Illustration: Declan Shalvey
Färgläggning: Jordie Bellaire
Förlag: Image Comics
Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. Anders .R says:

    Skönt att höra att det inte bara var jag som inget begrep av första numret. Men jag håller med, ju mer man läser ju mer vill man ha.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...