Recensioner

East of West, Vol. 4: Who Wants War?

lördag 22 augusti, kl 19:06 av 0 kommentarer

EastofWest_vol4-1_362_557_s_c1Apokalypsens sista krig börjar med att The Endless Nation gör slarvsylta av Republiken Texas tack vare sitt massiva övertag av bisarra högteknologiska vapen. Texas guvernör Bel Solomon, som blivit besatt av Cheveyos ande (en utstött från The Endless Nation med egen dold agenda samt en av The Chosen) döms till döden men räddas i sista sekunden av The Ranger. Gigantiska artificiella totempålar reser sig nu som hotfulla vakttorn över hela Texas men segern var dyrköpt eftersom The Endless Nation är en begränsad nation när det gäller invånarantalet. Därför sträcker de ut handen till Xiaolian Mao, Amerikanska Folkrepublikens ledare, med önskan om en allians för att gå segrande ut ur kriget. Xiaolian går med på detta men hon är än mer angelägen om att hitta sin son Babylon som nu uppfostras av den artificiella intelligensen Balloon till att bli Odjuret.

tumblr_inline_npmjxzvbaV1sa5pgl_540Jonathan Hickman och Nick Dragottas dystopiska sci fi-western med bibliska förtecken går nu verkligen in i andra andningen och seglar i mina ögon raskt upp till förstaplatsen när det gäller Hickmans titlar. Hans tid hos Marvel är snart över i och med att Secret Wars avslutas i oktober och då hoppas jag att han får mer tid till sina övriga serier hos Image, nämligen The Manhattan Projects: The Sun Beyond the Stars och The Dying and the Dead, som haft en synnerligen haltade utgivningstakt under året. East of West går däremot som på räls och är en av Image bästa ongoing tillsammans med Deadly Class, Southern Bastards, The Fade Out, Velvet, The Wicked + The Divine, Manifest Destiny och min stora favorit Lazarus.

EOW17I fjärde volymen av East of West (innehåller #16-19 samt one-shoten East of West: The World) händer inte särskilt mycket (frågar du Bel Solomon så händer det för mycket) mer än att Hickman och Dragotta befäster sitt underbara världsbygge med råge och speciellt välkommet är den ovannämnda one-shoten som är som en mini-encyklopedi över de sju nationerna som utgör USA. Samtidigt som den besvarar många frågor och utvecklar vissa koncept så får vi fler frågetecken som behöver rätas ut och min nyfikenhet vet inga gränser. Jag kan inte få nog av The Endless Nation, där den amerikanska ursprungsbefolkningen övergett sina gamla gudar och traditioner som varit en så viktig del av deras historia och kultur för att skapa en högteknologisk nation på i stort sett ingen tid alls. Redan i East of West #20 utlovas en djupdykning i The Machine State och femte volymen av serien är hett efterlängtad.

EOW_HC1_900pxOm du ännu inte börjat läsa den här serien finns det nu ett ypperligt tillfälle att hoppa på tåget i och med utgivningen av East of West, The Apocalypse: Year One HC som presenterar #1-15 av serien i en härligt stor inbunden utgåva. Första och andra volymen är svagast men ha tålamod för i tredje volymen händer det och nu verkar ingenting kunna stoppa den. Det här är en historia som läses bäst i samlat format eftersom varje del inte är en självständig arc utan en del av en fantastisk berättelse där hela skithuset obönhörligt kommer gå upp i lågor.

Manus: Jonathan Hickman
Illustration: Nick Dragotta
Färgläggning: Frank Martin
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...