Recensioner

Uncanny Avengers: Counter-Evolutionary

söndag 6 september, kl 21:18 av 0 kommentarer

portrait_incredibleScarlet Witch och Quicksilver har upptäckt att Magneto inte alls är deras far och jakten på sanningen för dem till Counter-Earth och den evolutionsfixerade perfektionisten High Evolutionary. Den nya versionen av Avengers Unity Squad, under ledning av Rogue med medlemmarna Vision, Captain America (Sam Wilson), Brother Voodoo och den nu snälle Sabretooth, tar upp jakten på tvillingarna men teamet skingras vid ankomsten till Counter-Earth och måste nu var för sig kämpa för sin egen överlevnad. Uncanny Avengers var en av Rick Remenders bättre serier hos Marvel men gjorde ett präktigt magplask med eventet Axis och frågan är nu om han sparat ett ess i rockärmen till sin final eller om detta bara är en tröttsam utfyllnadsarc i väntan på att Gerry Duggan och Ryan Stegman tar över serien.

1c974d9aa92f86ffedcd9eb9f90a7096Nej gott folk. Något ess i rockärmen blir det inte utan istället en rätt tafflig och stressad kompott som inte leder någonstans. Serien omstartas med ett nytt nummer ett, precis som med Remenders All-New Captain America, och efter bara fem nummer totalt så är Uncanny Avengers Vol. 2 över eftersom serien börjar om igen efter Secret Wars. Remenders bägge avslutningar av två av hans långkörare känns helt meningslösa och oengagerande och när det gäller Uncanny Avengers hade det varit optimalt om den slutade efter Planet X-arcen (UA #22) eftersom resten lämnade mycket övrigt att önska.

4401882-4+uncaven2015002_int2-3Att Magneto inte längre är Scarlet Witch och Quicksilvers far känns som en onödig och krystad retcon bara för att den ska passa in i Marvel Cinematic Universe där Fox har rättigheterna till allt med mutanter och tvillingarna, i filmen Avengers: Age of Ultron, fått sina krafter genom Baron Struckers experiment. I Uncanny Avengers är Strucker utbytt mot High Evolutionary och även om jag gillar den mysfabrorn så får jag eksem när man slänger flera års kontinuitet i papperskorgen. Dessutom hade jag för mig att Counter-Earth var ett avslutat kapitel men här dyker planeten likaväl upp igen för att det passar Remenders berättelse, visserligen enbart befolkad av hans genetiskt framställda New Men, och jag blir bara så trött.

19469-2406-21731-1-incredible-hulk-theNågra ljusglimtar får vi dock i form av ett bra porträtt av Brother Voodoo och Visions möte med sin androida själsfrände Eve och jag fascineras även av, mer än gillar, High Evoultionarys återkommande folkmord bara för att han vill uppnå den perfekta rasen. Jag hade gärna sett mer av High Evoultionarys maktfullkomliga rasbiologi än en förvirrad berättelse om tvillingarnas ursprung som dessutom inte är klarlagt när serien avslutas. Om du vill läsa ett riktigt bra nummer med High Evoultionary kan jag inte nog rekommendera The Incredible Hulk #266 (1981) av Bill Mantlo och Sal Buscema där en livstrött High Evoultionary vill begå självmord, något som hans livsuppehållande rustning inte tillåter. Genom att förvandla Hulks vänner Rick och Betty till apor lyckas han reta upp grönskinn så till den milda grad att han lyckas och han finner slutligen frid. Ett underbart fristående nummer, något som blir allt mer sällsynt i dagens tradehets med sammanhängande arcs.

tumblr_nkzvkwxjEG1tf70vho1_1280Daniel Acuñas bidrag till Uncanny Avengers (2015) #1-5 är som vanligt klanderfritt, även om en del av hans bilder känns en aning stressade, och det är synd att en serie som tidigare var så bra ska behöva avslutas på detta sätt. Nåja, om du börjar läsa Remenders Uncanny X-Force och följer upp den med Uncanny Avengers (sluta för guds skull med #22) har du några dagars trevlig läsning framför dig. Hoppa däremot över minivolymen Uncanny Avengers (2015) #1-5 och lägg pengarna på några bra serier från Marvel istället, som She-Hulk, Daredevil, Hawkeye, Elektra eller den fantastiska Silver Surfer.

Härnäst tänker jag avnjuta lite ny DC i form av Gotham by Midnight och Gotham Academy, dubbla volymer av Brubakers Velvet och The Fade Out, avslutningen på Alex + Ada, Valiants Ivar Timewalker, efterlängtade Six-Gun Gorilla och Grant Morrisons Annihilator.

Manus: Rick Remender
Illustration: Daniel Acuña
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 2/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...