Recensioner

All-New Captain America, Vol. 1: Hydra Ascendant

lördag 22 augusti, kl 13:43 av 1 kommentar

51ixHyKwqAL._SY344_BO1,204,203,200_Sam Wilson, som är den nye Captain America, och Nomad (Steve Rogers adoptivson Ian från Dimension Z) är på topphemligt uppdrag i Ecuadors djungler för att befria ynglingen Lucas som hålls fången av Hydra. Efter en dust med Leaper och flera Hydra-hejdukar lyckas de befria Lucas men upptäcker att de gått i en fälla gillrad av ingen mindre än Baron Zemo. Pojken Lukas är inget oskyldigt offer utan ytterligare en av Zemos hantlangare och dessutom nybliven Inhuman med en alldeles speciell blodgrupp. Lucas blod innehåller nämligen ett gift som gör människor sterila och eftersom Zemo och Hydra skapat ett motgift till sig själva tänker de nu lösa problemet med en överbefolkad värld på sitt eget sätt och samtidigt skaffa sig världsherravälde genom att smitta hela mänskligheten med Lucas blod.

Screen_Shot_2014-11-10_at_10.26.47_AM.0Det här är Rick Remenders sista arc med Captain America efter att han tog över efter Ed Brubaker 2012 och förutom den mycket läsvärda följetongen ”Castaway in Dimension Z” (Captain America #1-10) måste jag konstatera att hans run inte lämnar något större avtryck. Den nya och högintressanta karaktären Jet Black försvann plötsligt ur serien precis när hon och Sam Wilson blivit ett par och Steve Rogers blev en gammal gubbe efter att Iron Nail bokstavligen sugit ur honom hans supersoldatserum. Att Wilson nu tagit över manteln funkar utmärkt även om hans historia och karaktär inte är hälften så intressant och spännande som Rogers. Det blir också symtomatiskt för hela den här arcen som samlats i traden All-New Captain America Vol. 1: Hydra Ascendant (All-New Cap #1-6) eftersom den är föga intressant och inte heller speciellt spännande utan bara en i raden av fighter mot Hydra för att stoppa deras planer på världsherravälde.

all-new-captain-america-1-3Remender, här i sällskap med den mycket duglige tecknaren Stuart Immonen, försöker krydda sin berättelse med lömska intriger och oväntade vändningar med ett imponerande persongalleri av superskurkar (Baron Zemo, Crossbones, Sin, Viper, Cobra, Taskmaster, Armadillo, Baron Blood och pajsaren Leaper), skurkstaten Bagalia, Misty Knight som påpasslig sidekick samt flashbacks om Wilsons uppväxt där bägge föräldrarna blev offer för New Yorks gatuvåld men det känns bara rutinmässigt och berör inte på djupet. Flera gånger använder sig Remender av tricket att lägga in en pratbubbla med okänd avsändare innan ett bladbyte för att bygga upp spänning men det funkar tyvärr inte hur många gånger som helst. Det är också tjatigt att Wilson två gånger pratar om att hans kombattant kommer få äta med sugrör och att han hela tiden måste bevisa att han är en värdig efterträdare till Rogers. Sedan köper jag inte det faktum att Cap måste lösa problemet själv utan att kalla in Avengers eftersom Hydra har ögon och öron överallt.

1435642926047-600x826Tvisten på slutet är bra men kommer för sent och det enda minnesvärda från arcen är att en av Hydra-agenterna heter Bob Dobalina, vilket också är det enda komiska inslaget i serien. Nu återstår bara för mig att recensera Remenders sista arc med Uncanny Avengers, för efter den säger Remender tack och adjö till Marvel efter flera år på förlaget för att istället lägga krutet på sina egna serier hos Image Comics, som Deadly Class, Low, Black Science och kommande Tokyo Ghost. Jag kan föreställa mig hur otacksamt det måste ha känts för honom att bara författa en arc med All-New Cap innan Secret Wars bröt ut och det hade nog varit bättre om den här historien aldrig sett dagens ljus för den känns helt överflödig. I nya given All-New, All-Different Marvel tas serien över av Nick Spencer (The Superior Foes of Spider-Man, Ant-Man) och Daniel Acuña (Uncanny Avengers) där Wilson och Rogers verkar gå skilda vägar men om den historien hamnar här på Shazam står att se i stjärnorna.

Manus: Rick Remender
Illustration: Stuart Immonen
Tusch: Wade von Grawbadger
Färgläggning: Marte Gracia
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 3-/5

Kommentarer

  1. Niklas says:

    Inte kan secret wars ha kommit som en överraskning för remender?? Hickman har ju preparerat för det i minst 3år typ med senaste avengers och new avengers och kan inte tänka mig att det hyssjats om det på de kreativa mötena de har regelbundet där jag antar att remender och hickman varit bland de högsta hönsen (jämte bendis) och varit en stor del i hopkokandet av den övergripande storyn i hela MU.

    Remender skriver också hailhydraminin som är en skruvad ”fortsättning” på lite av det han tog upp tidigare med Capsteve i dimension z.

    Troligare att han tjänar bra mycket mer pengar på de imagetitlar han gör och väljer att skära ned lite på stressen med marvelsaker. Black science, deadly class, low har ju gått rätt bra.

    Att det däremot för oss läsare känns lite tyket att det bara blir en handfull nummer av falcap, silk, howard, squirrel, spiderdrew, spidergwen är ju en annan sak, framförallt när de alla mer eller mindre fortsätter som vanligt fast de startar om på #1 igen efter SWA… 🙁

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...