Recensioner

Weirdworld #2-5

söndag 8 november, kl 16:16 av 0 kommentarer

WEIRDW2015004-DC11-LR-846d4Arkon har överlevt många faror på den flytande ön Weirdworld i sin desperata jakt på sitt hem Polemachus. Tillsammans med kristallkrigaren Warbow lyckas han fly från undervattensaporna i Apelantis men blir av med sin karta under flykten. Warbow lovar honom dock en ny karta om Arkon hjälper honom att rädda resterna av hans härskare prins Crystar från skattkammaren som tillhör Weirdworlds härskare: trollkvinnan Morgan Le Fey. Synnerligen missnöjd med Arkons inblandning i hennes affärer skickar Le Fey sin underhuggare Skull The Slayer för att mörda honom men under deras fight på The Swayin Saloon störtar de handlöst ner i träskdrottningens rike och en skog av Man-Things.

362b4bd73709ea5d17c4c9256f4caac6._SX640_QL80_TTD_Efter A-Force, Where Monsters Dwell och Planet Hulk är det så dags för den sista Secret Wars-titeln jag följt under året. Första numret av Weirdworld gjorde mig helt lyrisk och fick högsta betyg och Jason Aaron/Mike Del Mundo håller fanan högt genom hela arcen i en febrigt galen berättelse om en kaotisk värld som ständigt förändras och där allt som någonstans försvinner hamnar. En av mina favoritperioder i serieväg är de knasigaste Marvel-serierna från 1970-talet och då speciellt Steve Gerbers serier med Man-Thing, Howard The Duck och Defenders och i Weirdworld får jag njuta av en hel flock Man-Things samt dessutom träskdrottningen som är Jennifer Kale, en av huvudrollsinnehavarna i Gerbers fantastiska sejour med Man-Thing. En annan version av en filur från 70-talet är Skull The Slayer som var en ockult krigare med en alldeles egen tidning.

image48Jason Aaron och Mike Del Mundo är som klippt och skurna för den här berättelsen och förutom Del Mundos magiska skapelser och miljöer lyser även Aarons förkärlek för hårda men ändå sårbara män igenom. Det enda kruxet med Weirdworld är att just när galenskapen är på topp i en magisk fight mellan Man-Things, Lava Men, Man-Volves och Eyemazons (och två fjärilar som graciöst balanserar en atombomb) så tar allt slut mitt i steget. Detta har förstås att göra med själva slutet på Secret Wars som ännu inte är över men vi kan ändå se efterverkningarna här. Weirdworld är nu beläget som en magisk plats på jorden, en blandning mellan fantasy, skräck, sci-fi och allt annat du kan föreställa dig och Arkon letar fortfarande efter Polemachus.

WEIRDW2015B002-cov-561a6I All-New, All-Different Marvel dyker som sagt Weirdworld upp igen fast utan Jason Aaron. Istället är det Sam Humphries (Citizen Jack, Planet Hulk) som håller i tyglarna tillsammans med Mike Del Mundo och vi får följa 16-åriga Becca som kraschlandar i detta kaos. Här stiftar hon bekantskap med magikern Ogeode, den enorma och rastlösa barbarkvinnan Goleta som hatar magiker och är utrustad med ett bredsvärd samt kör en värstingbil och Becca stöter även på en varelse vid namn Catbeast. Förutom denna serie dyker Weirdworld även upp i kommande serien Black Knight och det är mycket glädjande att Marvel åter vågar släppa taget och ger galenskapen ett ansikte.

Manus: Jason Aaron
Illustration: Mike Del Mundo
Färgläggning: Mike Del Mundo, Marco D'Alfonso
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...