Recensioner

Black Magick #1: Magazine-size variant

fredag 20 november, kl 15:28 av 0 kommentarer

STK693143Rowan Black är den senaste i raden av häxor i en släkt där dessa krafter gått i arv i generationer och vars ursprung är höljt i dunkel. Vid en rituell sammankomst får vi också reda på att hon jobbar som kriminalassistent hos polisen i Portsmouth, vilka behöver hennes hjälp vid en gisslansituation. Det visar sig nämligen att en okänd man håller fyra personer som gisslan på ett snabbmatställe och att han gladeligen släpper gisslan fri…bara han får prata med Rowan mellan fyra ögon. När Rowan väl är på plats och gisslan är i säkerhet avslöjar han att han vet vem hon egentligen är – en häxa – och att det bästa sättet att ta död på en sådan är att bränna henne levande, vilket han också har för avsikt att göra. Första numret av Black Magick av Greg Rucka (Gotham Central, Punisher, Lazarus) och Nicola Scott (Earth 2, Birds of Prey, Secret Six) är äntligen här och frågan är om det är ytterligare en hit för Image Comics?

image-Image-Comics-Black-Magick-1-preview-page-03-ew.com_Svaret på den frågan är ett rungande ja för Black Magick levererar på alla plan med en perfekt blandning av mystisk magi och kriminalhistoria som verkligen lever upp till namnet ”witch noir”. Förutom Ruckas skickligt planerade manus får vi även njuta av Nicola Scotts teckningar och vattenfärger som går i en skön gråskala med perfekt digital färgläggning av Chiara Arena vid vissa tillfällen, speciellt då den underbara dubbel-splashsidan mot slutet som är något av det snyggaste och läskigaste jag sett i serieväg under året.

1501399754965519655Första numret av serien kom även ut i snyggt magasinformat (med omslag av Rick Burchett) och efter att ha läst Anders Lundgrens hyllningar av Brubakers liknande versioner till Criminal och The Fade Out beslutade jag mig för att hoppa på det tåget med Black Magick. Även om jag inte har en aning om huruvida utgåvorna skiljer sig åt så ger formatet en mycket lyxig känsla. Förra veckan höjde jag första numret av Paper Girls till skyarna, delvis beroende på det stora sidantalet, och även om själva huvudberättelsen i Black Magick #1 ”bara” består av 28 sidor så får vi ett extramaterial som heter duga. Här serveras ett släktträd över familjen Black, en mycket visuell prosaskildring av en häxbränning från 1562, ett utdrag ur en guidebok om den fiktiva amerikanska staden Portsmouth, Jeanine Schaefers (seriens redaktör) personliga erfarenheter av Wiccan, en ingående intervju med Rucka och Scott, skisser och färgläggningsprocess samt en smygtitt på nästa nummer. Det kallar jag valuta för pengarna.

Black-Magick-Image-01Det märks att Rucka och Scott har gjort ett gediget arbete med serien, som bubblat i Ruckas huvud sedan 2009, dels med den inledande ritualen, en påhittad stad, Rowans tatueringar och flera andra detaljer. Det jag gillar mest är den femuddiga polisstjärnan som Rowan bär som en amulett men även det faktum att hon bär randiga strumpor à la häxan i öst, som blev mosad av Dorothys hus när det landade i landet Oz.

BlackMagick_01-1_362_557_s_c1Första numret får helt klart högsta betyg och i nästa nummer ser jag fram emot ytterligare förvecklingar och en djupare bekantskap med både Rowan, hennes poliskollega Morgan Chaffey samt läraren och häxan Alexandra Grey. Rekommenderas varmt!!!

Manus: Greg Rucka
Illustration: Nicola Scott
Färgläggning: Nicola Scott, Chiara Arena
Förlag: Image Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...