Recensioner

The Paybacks #1

fredag 27 november, kl 19:55 av 0 kommentarer

26259När jag var liten firades inte Halloween i Sverige. Det närmaste man kom var att få klä ut sig till påskkärring, men på senare år har denna amerikanska tradition spritt sig även till våra breddgrader och är något som alla barn ser fram emot. Ett annat amerikanskt fenomen, som är väldigt aktuellt den här helgen, är Black Friday-rean vilket känns sjukt krystat eftersom vi inte ens firar Thanksgiving, men den svenska varuhandeln är inte sena att haka på. Dessutom klagar jag inte för flera amerikanska serieförlag passar den här helgen på att tokrea flera serier på sina digitala tjänster och mest generösa av alla är Dark Horse Comics där alla lösnummer kostar 99 cent d.v.s. drygt 10 svenska kronor. Det här är bara för bra för att vara sant så jag passade bland annat på att fynda två serier av författaren Donny Cates och tecknaren Geoff Shaw, den hyllade miniserien Buzzkill från 2013 samt den nyligen påbörjade The Paybacks.

paybacks001_1Båda dessa serier utspelar sig i samma superhjälteuniversum (Buzzkill handlar om en superhjälte som får sina krafter genom alkohol och droger och nu beslutat sig för att trappa ner, men mer om den serien i en kommande recension) och i The Paybacks, där Cates fått hjälp med skrivandet av Eliot Rahal, får vi möta ett team bestående av tidigare hjältar som fått generösa lån för att finansiera sitt superhjältande av en mystisk individ vid namn Mr. Pierce. Om man misslyckas med återbetalningarna konfiskeras alla sköna gizmos och man tvingas gå med i teamet för att betala av sina skulder, ungefär som en omvänd version av Suicide Squad eller Thunderbolts där skuldsatta hjältar tvingas bli låneindrivare.

The-Paybacks-1-Page-2Det här kanske låter som en mörk thriller med mycket bitterhet och hämnd men det räcker med att se rollistan på första sidan för att man ska fatta att det här är en kärleksfull och mycket komisk satir över hela superhjältegenren. Teamets nuvarande laguppställning består av ledaren Emory Rains, Bloodpouch (som ser ut som om han stigit direkt ur en 90-talsserie av Rob Liefeld), den vilde Skisquatch, The Soviet Nunchuck (rysk karateexpert med en kroppshydda som Volstagg), den dödliga Miss Adventure samt teamets mystiske och arge chaufför Driver. Dessutom gästspelar också Doctor Blaqk (introducerad i Buzzkill) som teamets läkare.

När serien börjar är gruppen delad i två team: Alfa-teamet ska fånga in den London-baserade maskerade hämnaren Night Knight och Beta-teamet befinner sig i New York där superhjälten Battery huserar. Night Knight är en hysteriskt rolig parodi på Batman eller Moon Knight vars sidekick är en talande enhörning och 20150917_190217Night Knight jobbar hårt på sin image med högtidliga och dramatiska monologer à la Wolverine, Punisher eller Batman. Hans hem är en herrgård, med egen Batcave, bevakad av en gammal butler, vilket gör Alfa-teamets jobb lätt, medan Battery befinner sig i en bestyckad fästning full av fällor och blodtörstiga tvåhövdade hundar och hela Beta-teamet stryker med förutom den tuffa Miss Adventure.

Screen-Shot-2015-08-24-at-1.38.52-AM-600x551Det här är en mycket rolig serie som verkligen inte tar sig själv på för stort allvar och varje sida innehåller träffsäkra skämt och dialog samt snygga teckningar av Geoff Shaw. En av höjdpunkterna är att The Soviet Nunchuck inte kan ett ord engelska så Bloodpouch försöker lära honom sköna one-liners från The Terminator och Blade och så har vi teamets van…som inte är en van. Jag skaffade seriens tre utkomna nummer men nöjer mig med att recensera #1 men jag lovar att komma tillbaka för jag vill verkligen inte missa fortsättningen. Det är självklart att alla superhjältar inte kan vara miljonärer som Bruce Wayne, Oliver Queen eller Tony Stark men alla vill ju ha sköna attiraljer i sin arsenal…eller en talande enhörning.

Manus: Donny Cates, Eliot Rahal
Illustration: Geoff Shaw
Färgläggning: Lauren Affe
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...