Recensioner

Wolf, vol. 1: Blood and Magic

söndag 6 december, kl 11:20 av 0 kommentarer

Wolf_Vol01-1Den legendariske bluessångaren och gitarristen Robert Johnsons (1911-1938) liv är omgärdat av flera myter: Det sägs att han sålde sin själ till Djävulen för att bli en bättre musiker och hans för tidiga död och gravplats förblir ett mysterium ännu idag. Den paranormala detektiven Antoine Wolfes liv är också föremål för myter: en krigsveteran från Irak med dödslängtan vars demonflickvän gav honom odödlighet innan hon återvände till Helvetet. Nu försöker han göra allt för att befria sin lillebror ur fängelset vilket drar in honom i en härva av rasister och satanister men även vampyrer och varulvar och andra övernaturliga varelser som det finns gott om i Los Angeles…om man bara öppnar ögonen tillräckligt mycket. När vi först träffar Wolfe står han brinnande på en höjd med utsikt över staden, iförd tvångströja, och ylar ut Robert Johnsons mystiska blues ”Hellhound on My Trail”. Apokalypsen är nära och snart kommer Wolfe träffa antikrist själv, i form av den tragiskt föräldralösa tonårstjejen Anita Christ, som jagas av stadens mörka krafter.

img_20150624_065252Serien Wolf, skriven av Ales Kot (Zero, Secret Avengers) och tecknad av Matt Taylor, bjuder på en skön blandning mellan det vanliga och det övernaturliga i en medvetet svårtillgänglig berättelse full av härlig mörk atmosfär och mycket frågetecken. Ales Kots berättarstil är mystisk och gåtfull men ändå mycket underhållande och fängslande. Jag känner mig dock rätt så varm i kläderna efter att ha läst hans lysande, men gåtfullt existensiella, agentserie Zero och Wolf är helt klart mer lättillgänglig trots att berättelsen bjuder på fler frågetecken vid volymens slut än när den började.

Wolf02-Preview-Page09-1339b-932x1433Det är verkligen en bisarr och underbar värld Kot bygger upp med ett intressant persongalleri som bland annat består av Wolfes vän Freddy Chtonic (som har Lovecraft-tentakler istället för mun), den ondskefulle Sterling Gibson (med sin läspande hejduk), den aristokratiske vampyren Azimuth, spöken och tankeläsare. Huvudpersonen själv är mycket fängslande med sina krafter, inre röster och dödslängtan och han är verkligen ingen ängel utan har gott om fel och brister precis som du och jag. Anita är också en helgjuten karaktär med mystiska krafter precis som Wolfe plus att hon lider av ADHD och dessutom har oturen att vara vår världs antikrist.

Wolf02-Preview-Page11-0a62d-932x1433Om du inte är rädd för hjärnspöken och fragmentariskt berättande samt älskar serier om det övernaturliga så är Wolf helt klart en serie för dig. Dessutom gillar jag Matt Taylors sparsmakade och mörka stil och Lee Loughridges färgläggning är bitvis helt briljant. Nästa arc kommer att utspela sig i framtiden med den nye tecknaren Ricardo Lopez Ortiz (som tidigare samarbetat med Ales Kot i Zero, precis som Matt Taylor) och även om jag fattade hälften av första volymen så tänker jag läsa fortsättningen.

Manus: Ales Kot
Illustration: Matt Taylor
Färgläggning: Lee Loughridge
Förlag: Image Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...