Nyheter och tips

Veckans nyheter – vecka 49

lördag 5 december, kl 15:01 av 0 kommentarer

Varmt välkomna till ett nytt avsnitt av Veckans Nyheter! Här presenterar jag previews av nya nummer på seriehimlen, gamla favoriter som återvänder och andra små läckerheter som dykt upp under veckan som har gått.

ThePrivateEye_Horiz

THE PRIVATE EYE: THE CLOUDBURST EDITION Hc
Manus: Brian K. Vaughan
Illustration: Marcos Martin, Muntsa Vicente
Förlag: Image Comics

Efter att ha belönats med både en Eisner och en Harvey för årets bästa digitala serie fortsätter segertåget för Brian K. Vaughan (Saga, We Stand on Guard, Paper Girls), Marcos Martin (Amazing Spider-Man, Daredevil) och Muntsa Vicentes (She-Hulk) framtidsnoir från PanelSyndicate, nu i en lyxig inbunden utgåva i widescreen-format från Image Comics. Vaughan och co lovade dyrt och heligt att The Private Eye skulle vara en exklusivt digital serie men efter lock och pock från Robert Kirkman, som erbjöd dem att få göra en digital crossover med hans titel The Walking Dead, ändrade de sig. Denna utgåva kan lätt bli årets seriejulklapp och det är också kul att gänget bakom The Private Eye precis lagt upp första numret av sin nya serie Barrier om flyktingproblematik med en twist.

SHRFBAB-Cv1-3d849THE SHERIFF OF BABYLON #1
Manus: Tom King
Illustration: Mitch Gerads
Förlag: Vertigo

Förutom en karriär som serieskapare har Tom King (Grayson, Omega Men, Vision) även ett förflutet som specialist på kontraterrorism hos CIA vilket även innefattade en vända till Irak under inledningen av USA:s ockupation av landet. Serien The Sheriff of Babylon är en kriminalhistoria och har av förklarliga skäl inget att göra med hans arbete åt CIA men bygger likväl på Kings upplevelser från vistelsen i Irak. I serien får vi möta tre karaktärer som förs samman efter ett mord: Chris Henry, som är en tidigare amerikansk polis som nu tränar blivande poliser i Irak, Nassir, shia-muslim och polis i Bagdad samt Sofia, dotter till en sunnitisk maffiaboss som uppfostrats i USA eftersom hennes familj dödades av Saddam Hussein.

WhereIsJakeEllis_05-1WHERE IS JAKE ELLIS? #5
Manus: Nathan Edmondson
Illustration: Tonci Zonjic
Förlag: Image Comics

För snart ett år sedan skrev jag en krönika om att det kan vara drygt att vänta när ens favoritserier halkar efter i utgivningen och glömde då helt bort Where Is Jake Ellis? av Nathan Edmondson (Black Widow, Punisher) och Toni Zonjic. Nu har äntligen femte och sista delen kommit ut efter nästa ett och ett halvt års väntan och med tanke på att första numret dök upp i november 2012 måste dess läsare ha slitit sitt hår i frustration. Själv gläds jag åt att Hawkeye äntligen gick i mål med flaggan i topp och att Eric Stephensons Nowhere Men fortsätter i januari nästa år (med de nya tecknarna David Taylor och Emi Lenox). Vad som hänt med Mind The Gap och Chin Music har jag dock ingen aning om.

4937735-01-variantREPLICA #1
Manus: Paul Jenkins
Illustration: Andy Clarke
Förlag: AfterShock Comics

Så är det dags att välkomna ett nytt serieförlag på den amerikanska mainstream-scenen, nämligen AfterShock Comics, skapat av tidigare Marvel-anställde Mike Marts och man har redan knutit en rad namnkunniga serieskapare till förlaget, såsom Marguerite Bennet, Amanda Conner, Jimmy Palmiotti, Brian Azzarello, Garth Ennis, Ray Fawkes, Justin Jordan och David Hine. Först ut har vi Replica av veteranen Paul Jenkins och tecknaren Andy Clarke som är en komisk berättelse om polisen Trevor Carter som försöker upprätthålla lag och ordning på en gigantisk rymdstation där alla olika raser av utomjordingar har rätt att följa sin egen hemplanets lagar. För att klara sitt jobb skapar han 50 kloner av sig själv men det visar sig vara ett katastrofalt misstag.

mgirl1p0-4d460MYSTERY GIRL #1
Manus: Paul Tobin
Illustration: Alberto Alburquerque
Förlag: Dark Horse Comics

Paul Tobin, som bland annat skapat den prisbelönade webbserien Bandette med hustrun Colleen Coover och den läskiga följetongen Colder med Juan Ferreyra, kommer den här veckan ut med en ny serie som vänder upp och ner på hela deckargenren. I de flesta historier med ett mysterium går hela berättelsen ut på att lösa detta och sedan är berättelsen slut. I Mystery Girl får vi möta Trine Hampstead som har en väldigt speciell förmåga som gör att hon direkt vet svaret på alla frågor och berättelsen handlar istället då om vilka följder avslöjandet får för historien och alla inblandade. Twisten är att Trine inte vet hur hon fått sin förmåga eller vad som hänt de senaste tio åren av hennes liv.

Seduction01-Cov-A-Francavilla-32ce9SEDUCTION OF THE INNOCENT #1
Manus: Ande Parks
Illustration: Esteve Polls
Förlag: Dynamite Entertainment

1954 publicerade psykiatrikern Fredric Wertham sin idag ökända bok Seduction of The Innocent där han hävdade att serier ledde till destruktivt beteende hos ungdomar. Moralpaniken spred sig till USA:s kongress, flera serier bannlystes och man skapade The Comics Code Authority som en sorts självcensur. Nu ger Dynamite ut en ny serie, skapad av teamet bakom förlagets långkörare The Lone Ranger, med samma namn som Werthams bok för att hylla just den genren som fick honom att gå i taket, framförallt serier publicerade av EC Comics, och skådeplatsen är San Francisco 1953. Här får vi möta FBI-agenten Thomas Jennings som utreder systematiska mord på stadens ledande brottslingar. När nya hemska brottslingar tar de gamlas plats gör han allt i sin makt för att skydda sin fru och ofödda barn.

Det var allt för den här veckan! På söndag är det dags för ett nytt avsnitt av Veckans omslag så håll ut tills dess och framförallt, läs mycket serier.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...