Nyheter och tips

Veckans nyheter – vecka 4

fredag 29 januari, kl 23:43 av 0 kommentarer

Varmt välkomna till ett nytt avsnitt av Veckans Nyheter! Här presenterar jag previews av nya nummer på seriehimlen, gamla favoriter som återvänder och andra små läckerheter som dykt upp under veckan som har gått.

jeremiah

Årets Grand Prix d’Angoulême går till den skicklige belgiske serieskaparen och legenden Hermann Huppen (f. 1938), mer känd under signaturen Hermann. Efter debaclet med en totalt mansdominerad nomineringslista och den efterföljande farsen lyckades juryn till slut få fram tre namn: Claire Wendling, Alan Moore och Hermann, av vilka ingen egentligen ville ha priset men Hermann gav till slut med sig och accepterade nomineringen. Hermann är en mycket välförtjänt vinnare, som egentligen borde ha fått priset för länge sedan, med serier som Comanche, Bernard Prince och min postapokalyptiska favoritserie Jeremiah och även om hans namn kommer att förknippas med 2016 års nomineringsfiasko så är hans varumärke mycket starkt och ohotat. I dagarna kom han dessutom, tillsammans med sonen och manusförfattaren Yves H, ut med sitt senaste seriealbum Old Pa Anderson, som handlar om rassegregationen på 50-talet i amerikanska Södern.

CryHavoc-01-1-86784CRY HAVOC #1
Manus: Simon Spurrier
Illustration: Ryan Kelly
Förlag: Image Comics

”Cry ’Havoc!’, and let slip the dogs of war” lyder en berömd replik ur Skakespeares drama Julius Caesar som också ligger till grund till titeln på Image Comics nya serie den här veckan. Förutom att den rekommenderats av ingen mindre än Alan Moore (vilket är anmärkningsvärt med tanke på vad han brukar säga om serier eller annan populärkultur överhuvudtaget) består handlingen av tre olika tidsperioder: Dåtid (The Beginning), nutid (The Middle) och framtid (The End), där tre olika färgläggare (Matt Wilson, Lee Loughridge och Nick Filardi) färglägger var sin del. Cry Havoc, som är skriven av Simon Spurrier (X-Men Legacy, Six-Gun Gorilla, The Spire), handlar om den lesbiska kvinnan Louise Canton som hamnar i en insatsstyrka i Afghanistan efter att ha överlevt en attack av en varulv.

OML2016001-DC11-LR-438c1OLD MAN LOGAN #1
Manus: Jeff Lemire
Illustration: Andrea Sorrentino
Förlag: Marvel Comics

Mark Millar och Steve McNivens postapokalyptiska roadmovie från 2008-2009 om en framtida alternativ version av Wolverine återkom i en Secret Wars-miniserie av Brian Michael Bendis och Andrea Sorrentino förra året för att sedan dyka upp som en av medlemmarna i Jeff Lemires Extraordinary X-Men. Nu är det dock äntligen dags att han får stå på egna ben och jag har svårt att tänka mig att det skulle bli allt annat än bra när Lemire och Sorrentino åter slår sina påsar ihop med tanke på vad de tillsammans levererade med DC:s Green Arrow för några år sedan. Efter att ha överlevt galenskapen i sitt eget Wasteland vaknar mannen, som inte längre kallar sig Wolverine, upp innan alla dessa händelser som leder fram till katastrofen händer och han tänker göra allt för att se till att historien inte upprepar sig

FAITH-001-COVER-A-DJURDJEVIC-eee9aFAITH #1
Manus: Jody Houser
Illustration: Francis Portela, Marguerite Sauvage
Förlag: Valiant Entertainment

En av Valiants bästa titlar förra året var The Death-Defying Doctor Mirage och nu får ytterligare en av förlagets kvinnliga hjältar en egen tidning. Faith Herbert, alias Zephyr, är en av mina absoluta favoriter sedan jag började läsa Harbinger. Det är helt enkelt omöjligt att inte gilla hennes glödande optimism och oskuldsfullhet samtidigt som hon bär på inre demoner då hon miste sina föräldrar i en olycka. I denna fyrdelade miniserie skaffar hon sig en ny hemlig identitet, börjar jobba på en lokaltidning och avslöjar en utomjordisk konspiration som kan förinta hela människosläktet från insidan och ut.

Det var allt för den här veckan! På söndag är det dags för ett nytt avsnitt av Veckans omslag så håll ut tills dess och framförallt, läs mycket serier.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...