Recensioner

Secret Wars #5-9

torsdag 4 februari, kl 22:15 av 5 kommentarer

4996038-09Multiversum finns inte mer. Två ”livbåtar”, med hjältar respektive skurkar från Earth-616 och Earth-1610, klarade sig undan den sista kollisionen mellan världarna och de överlevande vaknade upp på Battleworld, en planet som består av fragment av världar som slutat att existera och som styrs med järnhand av dess Gud och skapare, Victor von Doom – och Molecule Man, som i hemlighet besitter den stulna kraften från The Beyonders. Doom erbjöd de överlevande en chans att ge sig, men de vägrade. Innan Doom hann tillintetgöra dem skingrade Sheriff Strange dem till olika delar av Battleworld, ett förräderi som kostade honom livet. Nu är Dooms fiender överallt: Thor (Jane Foster) infiltrerar Dooms trogna vaktstyrka som vänder sig mot sin mästare, Reed Richards och hans lömska motsvarighet från The Ultimate Universe försöker ta sig in i Castle Doom, Black Panther leder en Dödens armé, och Thanos lyckas få en gigantisk Ben Grimm att bryta sig loss från sitt fängelse. Den slutliga striden kan börja.

SECRET-WARS-5-pg.-6-panels-1-3Detta är alltså slutet, inte bara på Marvels bästa event sedan Civil War utan också på Jonathan Hickmans långa berättelse vars ursprung började när han tog över skrivandet av Fantastic Four 2009 och som sedan fortsatte i hans båda Avengers-titlar. Det är egentligen en renodlad Fantastic Four-berättelse där den klassiska kampen mellan antagonisterna Reed Richards och Doctor Doom når sin kulmen och jag är så lycklig att jag fått uppleva detta. Helst av allt skulle jag vilja sjukskriva mig ett år och börja läsa hela detta mästerverk, från Fantastic Four #570 till Secret Wars #9, och upptäcka nya infallsvinklar, lager och andra små brödsmulor som Hickman så finurligt lagt ut under resans gång. Om du ännu har den resan framför dig avundas jag dig för Hickmans skapelse är något av det bästa jag läst i Marvel-väg.

5003295-secret-wars-5-molecule-man-1Att allt får ett lyckligt slut är ingen spoiler, det vittnar ju Marvels fortsatta existens om, men den febriga spänningen, det episka anslaget, de perfekta karaktärerna, Esad Ribic otroligt snygga bilder och Ive Svorcinas fabulösa färgpalett gör själva upplevelsen till en sann njutning. Visst osar det lite Sagan om ringen när Black Panther dyker upp på slagfältet med en hel armé av zombies men när han, iförd en Infinity Gauntlet, möter Doom i en fight mellan två, ganska jämbördiga, gudar förlåter jag Hickman för allt. Själva höjdpunkten är förstås den väntade kampen mellan Reed och Doom och Hickman gör ingen besviken. Precis som Brubaker gav oss den definitiva versionen av Captain America har Hickman gjort detsamma med Reed, som dessutom skiljer sig markant från andra stereotypa versioner av Mr. Fantastic genom åren, men den som kommer att gå till historien är hans version av Victor von Doom. Episka oneliners och en glödande arrogans blandad med hans ständiga tillkortakommanden när det gäller familjefadern Reed som visar att det inte är enbart krafter som gör honom till en superhjälte utan vad han väljer att göra med dem.

tumblr_nvxuiat8f11u496xso1_500Det bjuds också på en sjukt rolig scen när två Spider-Man från olika universum, Miles Morales och Peter Parker, träffar på den utsvultne Molecule Man och Morales erbjuder honom en burgare som han haft i fickan i tre veckor. Hickman har en osviklig fingertoppskänsla när det gäller att gå under huden på hela Marvels universum och det är väldigt passande att hans arv till eftervärlden blir att avsluta det gamla Marvel och presentera det nya. Det jag var mest oroad för var att familjen Richards och deras Future Foundation, som är som bortblåsta i förlagets alla kommande titlar i All-New, All-Different Marvel, skulle drabbas av ett öde värre än döden men istället finner jag en epilog som känns fullständigt naturlig och självklar och jag kan nu äntligen slappna av i förvissningen om kommande äventyr med min favoritkvartett, även om det kommer att dröja ett tag.

SECRET-WARS-9-Reed-rage-300x322Om du vill läsa ett riktigt bra event från Marvel, jämfört med de mediokra spektakel som föregått detta, kan jag inte nog rekommendera Secret Wars men mest av allt rekommenderar jag att du börjar läsa Hickmans Marvel-alster från början. Själv kommer jag sluka alla hans kommande titlar och hans pågående East of West och The Manhattan Projects för jag kan inte få nog.

Manus: Jonathan Hickman
Illustration: Esad Ribic
Färgläggning: Ive Svorcina
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 5/5

Kommentarer

 1. Tengil says:

  Hrm…
  Hade tänkt dra mig ut New Avengers och Avengers efter Bendis allt efterkommande dimensionstjafs men jag kanske måste tänka om?

 2. Andreas says:

  Tröttnade också på Bendis efter Siege. Hickmans Avengers-titlar, framförallt New Avengers, är något helt annat. En episk och mörk berättelse som börjar redan i Hickmans Fantastic Four och leder över till Secret Wars.
  Jag råder också alla att hålla sig borta från All-New All-Different Avengers av Mark Waid och New Avengers av Al Ewing. Färdigtuggad mainstream-Marvel av sämsta märke.

 3. Niklas says:

  ANAD Avengers är inte så dålig, men som Andreas skriver ganska ordinärt mainstream superhjälteäventyr, lite långsam och kanske inte fantastisk som Hickmans, med i avengerdress okända karaktärer har den kanske lite uppförsbacke…

  Nya new Avengers provade jag inte (trots favoriten SongBird), kändes väl på kanten av avengers världen, mer en fortsättning av förra avengers world som inte hade någon tillräcklig hook för mig. Uncanny Avengers däremot har jag provat och slutat med, inte alls i remender klass än, för mkt präktig steve rogers och konstig deadpool för min smak…

  Senaste eran är rätt unik i avengerhistorien som inte varit så superpoppis tidigare förrän efter Bendis disassembled/NewAvengers och civil war. Från 80-90tal är det X-Men och Spiderman som varit Marvels riktiga flaggskepp. (tidigare än mitten av 80talet har jag noll koll på…)

  Har kikat in en hel del av nya ANAD Marvel och av grupptidningar gillar jag Ultimates, Squadron Supreme och Uncanny Inhumans bäst. Nya Captain Marvel/AlphaFlight(jaja comics…) och A-force kvalar nog in på den listan med när jag läst #2-3…

  IronMan, Thor, Wolverine och DrStrange har börjat bäst av de jag läser. (Förutom AM Spider-Man och Howard Duck såklart.)

  ExtraordinaryXmen och allnewxmen lider lite av att det inte händer så mycket i varje tidning, EXMen känns som huvudtidningen för de kära mutanterna men första arcen var inte så extraordinär som jag hoppats trots väldigt bekant lineup.

  ANXMen tycker jag har den mer intressanta samlingen karaktärer med wolverine, kidapocalyps och idie men lider också av cyclops död som ständigt refereras till men som inte förklaras… lite korkat skrivet.

  Weirdworld och Silver Surfer för excellenta tecknare, Karnak för Ellis och snart kommer Black Widow tillbaka!!

 4. Andreas says:

  Om vi ändå ska snacka nya Marvel-titlar har jag också några på lager.

  Flera titlar med ny volym men med samma kreatörer (A-Force, All-New Hawkeye, Ms. Marvel, Silver Surfer och även Weirdworld, fast med Sam Humphries som författare) fortsätter att leverera och då främst Ms. Marvel som är bättre än någonsin.

  Gamla titlar med nya kreatörer (ANAD Avengers, Daredevil, Doctor Strange, Black Widow) ligger också i min läshög. ANAD Avengers har jag redan spytt galla på, Daredevil verkar riktigt bra och jag ser fram emot Black Widow. Tyvärr har någon på Diamond bestämt att jag inte förtjänade att läsa Doctor Strange för jag har hittills bara fått ett nummer och väntar med spänning på vad Jason Aaron och Chris Bachalo har att erbjuda.

  Helt nya titlar, i viss mån (Scarlet Witch, Moongirl and Devil Dinosaur, Totally Awesome Hulk), trevar lite än så länge men jag tänker i alla fall lägga upp en recension av Greg Pak och Frank Chos Totally Awesome Hulk inom kort.

  Sedan har vi ju Miracleman by Gaiman and Buckingham som jag fortfarande inte tagit ur sina plastförpackningar, mest för att Diamond återigen hoppade över ett nummer men den är beställt från annan ort så håll ut. Recension kommer.

 5. Niklas says:

  Tumme upp! Det finns en del bra serier i Secret Wars efterdyningar! Det svåra är att hitta sina egna favoriter.

  Tänkte bara skriva att jag var av en annan uppfattning om ANAD Avengers till att börja med men det blev lite mer… om man inte läser ms marvel, spiderman eller falcaps egna tidningar kan det va lite kul att ha dem samlade i en lagtidning, har inte blivit lika upprörd över kvaliteten som du än iaf 🙂
  (jämfört med uncna avengers då…)

  Har inte varit särskilt intresserad av iron man tidigare men den här nya volymen har jag fastnat ordentligt för, kanske mest för att Doom dyker upp mycket, får se vad som händer med intresset när MJ ska vara med mer.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...