Nyheter och tips

Veckans nyheter – vecka 5

fredag 5 februari, kl 11:16 av 0 kommentarer

Varmt välkomna till ett nytt avsnitt av Veckans Nyheter! Här presenterar jag previews av nya nummer på seriehimlen, gamla favoriter som återvänder och andra små läckerheter som dykt upp under veckan som har gått.

jansson2

Den här veckan annonserade Eisner-juryn årets nomineringslista på 16 namn till den prestigefyllda Will Eisner Comic Awards Hall of Fame. Fyra av dessa kommer att få en plats på Hall of Fame-listan vid den sedvanliga prisceremonin på San Diego Comic-Con i juli. Listan innehåller en mängd kända namn av nu Tove_Janssonlevande serieskapare (bl. a. George Pérez, Jacques Tardi, Rumiko Takahashi och Matt Groening) och en del bortgångna (Carl Burgos, Rube Goldberg, Antonio Prohías och Herb Trimpe) men det som gläder mig extra mycket är att Tove Jansson (1914-2001) nominerats. Jansson började skriva och teckna seriestrippar med Mumin (hon tjuvstartade faktiskt redan 1947-1948 med ”Mumintrollet och jordens undergång” i den finlandssvenska vänstertidningen Folktidningen Ny Tid) till London-tidningen The Evening News 1954, som var världens största dagstidning vid den tiden, och serien publicerades senare även i andra dagstidningar världen över, bl. a. i Svenska Dagbladet. Brodern Lars Jansson, som även översatte serien till engelska, tog över manusskrivandet 1957 och även tecknandet 1959 och fram till 1975 publicerades totalt 73 olika episoder av Muminserien. Om man vill njuta av dessa i sin helhet så finns de samlade i fem volymer av Mumin – Tove Janssons samlade serier som getts ut av bokförlaget Alfabeta.

Mirror_01-1MIRROR #1
Manus: Emma Ríos
Illustration: Hwei Lim
Förlag: Image Comics

Emma Ríos är en fantastisk tecknare som illustrerar Kelly Sue DeConnicks Pretty Deadly och även manusförfattare och redaktör tillsammans med Brandon Graham på Image Comics serieantologi Island. I den nya serien Mirror, som är en del av Grahams 8House, får vi stifta bekantskap med en modern fantasivärld med människor, magi och talande djur i en historia om acceptans. I seriens gåtfulla synopsis står det att vi får ”följa en talande terroristhund, en idealistisk magiker och en hjältemodig labbråtta”, men det jag vet är att vi bland annat får möta Ivan, en blivande magiker, och hans flickvän Sena (som också är en talande hund) som separeras traumatiskt i sin ungdom. Nu är Ivan en mästermagiker men han har inte glömt bort sin älskade Sena.

Kennel-Block-Blues-001-A-Main-996a5KENNEL BLOCK BLUES #1
Manus: Ryan Ferrier
Illustration: Daniel Bayliss
Förlag: BOOM! Studios

Medan frugan tittar på Prison Break på Netflix är jag mer sugen på en fängelseserie med talande djur som sitter inne på livstid på Jackson State Kennel där den enda vägen ut är en dödlig injektion. Seriens huvudperson, hunden Oliver, tar Monty Pythons sångtext ”Allways Look on the Bright Side of Life” till nya höjder när han drömmer sig bort från fängelselivets klaustrofobi, hot, våld och dödsångest och fantiserar istället fram en glad musikalvärld i psykedeliska färger. Detta är en tragikomisk berättelse av Ryan Ferrier (D4ve, Curb Stomp) och Daniel Bayliss i fyra delar som kommer att få mig att skratta samtidigt som den krossar mitt hjärta.

Det var allt för den här veckan! På söndag är det dags för ett nytt avsnitt av Veckans omslag så håll ut tills dess och framförallt, läs mycket serier.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...