Recensioner

Devolution #1

torsdag 18 februari, kl 00:14 av 0 kommentarer

Devolution01CovALeeI en framtid präglad av krig, galenskap, fattigdom, hat och sjukdomar försöker några människor hitta lösningen på alla problem, men lyckas bara med att förstöra alltihop. Ett internationellt forskarteam uppfinner ett serum som blockerar den delen av hjärnan som gör att vi tror på Gud och saken är biff, förutom att allt går åt helvete och hela planeten regredierar från nutid till urtid. I den dystopiska värld som följer i efterverkningarna av serumet hittar vi Raja: en ung ”Still sapien” som i flera år försökt hitta ett botemedel mot mänsklighetens olycka och som nu fått reda på att lösningen finns i San Francisco där serumet ursprungligen skapades. På sin resa lyckas hon klara sig från neadertalare, mammutar, sabeltandande tigrar och andra bestar utan att någonsin stöta på en enda människa. Hon önskar att det hade förblivit så.

Devolution-1-preview-ml86v2vdoh8zyu864brge36bbb0iylc9fbmaixjz6wRick Remender är en hejare när det gäller att tänka ut spännande och originella koncept för serier, eller vad sägs om ett rymdäventyr med en suicidal suput och tillika frilansande utrotare av utomjordisk ohyra (Fear Agent), det sista perfekta brottet innan människan blir oförmögen att utföra brott (Last Days of American Crime), den yttersta dagen kommer men alla förtjänar inte en plats i himmelriket (Strange Girl), en lönnmördarskola i Reagans 80-tal (Deadly Class), ett team av forskare och två barn fångade i ett ständigt hoppande mellan ogästvänliga och livsfarliga dimensioner (Black Science), den sista spillran av mänskligheten på jakt efter en ny värld innan vår sol dör (Low) och slutligen ytterligare en dystopi där människan är ett offer för ständiga cyberkickar men ett älskande par finner frid i ett teknologifritt Tokyo (Tokyo Ghost). Nu kommer hans senaste skapelse Devolution från Dynamite Entertainment (tillsammans med tecknaren Jonathan Wayshak) och jag är självklart med på resan.

Devolution015Efter en typisk actionladdad Remender-inledning där vi kastas rakt in i Rajas kamp för överlevnad följer en rejäl infodump och även om jag hellre hade fått bitar av bakgrundsinformation serverad under seriens gång så skadar det inte med lite kött på benet. Hon stöter därefter på ett välbevakat fort med en liten skara riktiga människor, men blir snart varse att Homo sapiens är värst av alla bestar på denna jord. Fortets ledare, Gil, är ytterligare en i raden av tvättäkta sadister som Remender förtjust kryddar sina berättelser med och frågan är hur Raja nu ska lyckas ta sig ur den här knipan.

Devolution, som är en miniserie i fem delar, var planerad att publiceras redan 2013 men fick stryka på foten eftersom den tilltänkta tecknaren Paul Renaud överhopades av annat arbete. Det finns till och med en preview av seriens första sju sidor av Renaud och det är spännande att jämföra hans alster med det slutliga resultatet av Wayshak. Med sin polerade och eleganta stil hade serien helt klart sett annorlunda ut jämfört med Wayshaks skitiga, groteska och detaljerade stil och även om jag gillar Renaud så känns Wayshak helt rätt för den här serien.

CUtKHpKW4AA8P8F

Devolution är den bästa nya serien jag läst i år men också hittills den enda så betyget blir ändå ljummet positivt. Med ett bra koncept, bra action och snygga bilder men också tung exposition, grovhuggna karaktärer och många frågetecken är Devolution definitivt en serie jag tänker följa till slutet.

Manus: Rick Remender
Illustration: Jonathan Wayshak
Färgläggning: Jordan Boyd
Förlag: Dynamite Entertainment
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...