Recensioner

Where Is Jake Ellis?

tisdag 22 mars, kl 12:03 av 0 kommentarer

whereisJakeEllis_Vol01-1Jon Moore var tidigare en analytiker som jobbade åt CIA men är nu en frilansande spion. Hans sidekick är exmilitären Jake Ellis som, förutom att han är ett taktiskt snille och en livsfarlig mördarmaskin, kan se genom väggar och ana faror i förväg. Tillsammans är de ett oslagbart par…det är bara det faktum att den ende som kan se och prata med Jake är Jon. Är Jake ett spöke eller ett fantasifoster? Vilka ligger bakom den hemliga organisationen The Facility som skapat denna märkliga duo och som nu jagar dem över hela världen?

2011 såg den annorlunda spionthrillern Who Is Jake Ellis? dagens ljus och den smarta och fartfyllda serien hyllades av många, inklusive Henrik här på Shazam. Själv har jag varit sugen på den väldigt länge men tänkte att jag ville läsa den i sin helhet när fortsättningen Where Is Jake Ellis? var klar. Föga anande jag, och alla frustrerade lösnummer-läsare, att det skulle dröja fyra år innan serien gick i mål i december 2015. Jag kan tänka mig att serien som helhet tappat en hel hög med förväntansfulla läsare på grund av denna utdragna utgivning men jag lider inte av detta eftersom jag precis läst igenom hela serien i en sittning. Det är en blytung och spännande actionrökare med ett underbart sci fi-element och om du är trött efter femtielva Jason Bourne-filmer med skakig handkamera och nervöst soundtrack så rekommenderar jag dig verkligen att ge Jake Ellis-serien en chans.

c291b5abe6537502eb5b96cc6064e0f4._SX640_QL80_TTD_Hela serien är en helhet i tio delar och Where Is Jake Ellis? #1 annonserar tydligt att det är kapitel sex i berättelsen. Jon har gått under jorden och befriats från Jakes medvetande men jagas fortfarande av The Facility som ännu inte utvärderat sitt experiment. Det visar sig att Jon och Jake är mer beroende av varandra än de anat. Utan Jakes medvetande och spionvana är Jon ett lätt byte och dessutom strular han till det rejält när han besöker amerikanska ambassaden i Bangkok och tvingas rädda en kvinnlig tjänsteman, Mollie, från en säker död. Trots sina protester dras Mollie in i denna förbryllande härva där en tidigare CIA-anställd hävdar att han jagas av en hemlig organisation för att han har en agent som låtsaskompis, men hon inser snart att hon är dödens lammunge utan Jon. Dessutom visar det sig att The Facility gått vidare med sina experiment och skapat en superagent, den blinde Dawid, som är fast besluten att stoppa Jon och som inte bryr sig om oskyldiga hamnar i skottlinjen.

Ellis-3-650x490

Serien är skriven av Nathan Edmondson (Black Widow) och tecknad av Tonči Zonjić (Lobster Johnson) och det är en fröjd att läsa en så skicklig och spännande thriller med utsökt färgläggning och Zonjićs minimalistiska mästar-stil. Även om slutet känns lite kliché-artat i sammanhanget så är serien som helhet en riktig höjdare och förhoppningsvis bestämmer sig Image Comics för att ge ut hela serien i en fet och snygg inbunden utgåva för det är den verkligen värd.

Manus: Nathan Edmondson
Illustration: Tonči Zonjić
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...