Recensioner

Daredevil: Back in Black Vol.1: Chinatown

onsdag 8 juni, kl 23:21 av 0 kommentarer

3a2438712524a875059d82421367ff99Efter många år som försvarsadvokat har Matt Murdock sadlat om och jobbar nu som åklagare åt staden New York och den heltidsarbetande brottsbekämparen har även haft häcken full med Tenfingers, en mystisk skurkboss och kultledare (med 20 fingrar) som samlat en stor skara följare i Chinatown. Efter att ha misslyckats med att få Tenfingers dömd i domstol försöker Daredevil och hans protegé Blindspot stoppa honom i hans egen kyrka men blir istället attackerade av The Hand, den ondskefulla Ninja-organisationen som Tenfingers stulit sina mystiska krafter ifrån. Även om hjältarna lyckades värja sig mot ninjorna och skydda de oskyldiga medlemmarna av Tenfingers församling så svor The Hand att återvända och ta tillbaka det som tillhör dem.

Daredevil: Back in Black Vol. 1: Chinatown samlar de första fem numren (av vilka jag redan recenserat #1-2) av Charles Soules första arc, tillsammans med tecknaren Ron Garney, under baneret All-New, All-Different Marvel och det är en utmärkt, om än lite ”safe”, berättelse.

daredevil-garneySoule gör karaktären mörk och hård igen och dessutom vet ingen längre, förutom Foggy, att Matt och Daredevil är samma person. Hur detta har gått till har jag ingen aning om, kanske har Doctor Strange lagt en besvärjelse eller så har Daredevil gjort en deal med Mephisto, vilket hände med Spider-Man för några år sedan under J.M. Straczynskis ledning. Persongalleriet är visserligen utökat med en ny skurk, unge Blindspot (mer om honom längre ner) och den vedervärdige distriktsåklagaren Hochberg (som har noll förtroende när det gäller Matts briljanta fingertoppskänsla när det gäller lag och ordning) men jag saknar ändå personer i Matts närhet. Foggy till exempel gästspelar bara på en sida i första numret och det är på tok för lite.

Marvel passar också på att spinna vidare på Netflix TV-serie med hornskallen, både när det gäller den mörka dräkten, The Hand och även Night Nurse som nämns i förbifarten om Blindspot skulle råka illa ut på ”jobbet”. Även om jag gillar TV-versionen så tyckte jag att andra säsongen hade blivit bättre om man lagt krutet på bara Punisher och sparat Elektra samt The Hand till en tredje säsong, men som tur är lider inte serieversionen av detta utan fokuserar blint (förlåt) på händelserna i Chinatown.

37tj0oSå har vi då Blindspot, en mycket trevlig och mångbottnad karaktär som jag tror har en lysande framtid framför sig. Bara själva namnet är underbart, för även om det har med hans osynliga dräkt att göra så kan det lika gärna symbolisera de kinesiska immigranterna i New York som är en blind fläck för flera amerikaner. Samuel Chung slits mellan att göra goda saker för Chinatown (precis som Daredevil är Hell’s Kitchens skyddsängel) och samtidigt rädda sin mor som upphöjts till nivå åtta (det vill säga att hon fått åtta fingrar och krafter) i Tenfingers närmaste krets.

Första arcen av Charles Soules Daredevil är läsvärd för alla fans av karaktären och även en perfekt startpunkt för dig som inte läst en seriesida med hornskallen. I nästa miniarc på två nummer tar Garney en paus och istället tar Matteo Buffagni över tecknandet och då får vi återigen stifta bekantskap med Elektra.

Manus: Charles Soule
Illustration: Ron Garney
Färgläggning: Matt Milla
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...