Nyheter och tips

Veckans nyheter – vecka 42

söndag 23 oktober, kl 14:28 av 0 kommentarer

Varmt välkomna till ett nytt avsnitt av Veckans Nyheter! Här presenterar jag previews av nya nummer på seriehimlen, gamla favoriter som återvänder och andra små läckerheter som dykt upp under veckan som har gått.

infim2016001-dc12-lrINFAMOUS IRON MAN #1
Manus: Brian Michael Bendis
Illustration: Alex Maleev
Förlag: Marvel Comics

Genom åren är det flera superskurkar som iklätt sig en modern rustning designad av Tony Stark, mest bekant är väl Norman Osborn (Green Goblin) i rollen som Iron Patriot i Brian Michael Bendis och Mike Deodatos Dark Avengers. Nu är det dags igen och återigen är det Bendis som håller i trådarna och dessutom med sin ständigt återkommande samarbetspartner Alex Maleev som tidigare medverkat på bland annat Daredevil, Spider-Woman, Moon Knight samt den nyligen avslutade International Iron Man. Återigen har vi hamnat i den situationen att Marvels pågående event, den här gången Civil War II, inte är avslutat innan förlaget släpper lös sina nya serier. Att något gör att Tony inte kan eller vill vara Iron Man längre är uppenbart och det är den nye, ärrfrie, Doctor Doom som tänker axla hans mantel.

cchace-cv1-dsCAVE CARSON HAS A CYBERNETIC EYE #1
Manus: Jon Rivera, Gerard Way
Illustration: Michael Avon Oeming
Förlag: DC Comics (Young Animal)

Efter Doom Patrol och Shade the Changing Girl är det så dags för DC:s nya etikett Young Animal att gräva djupare när det gäller Cave Carson, en utforskare av underjorden med ett cybernetiskt öga som dök upp första gången i Brave and the Bold #31 (1960). Tillsammans med ett team bestående av Bulldozer Smith, Christie Madison och Johnny Blake upptäckte de urgamla städer, hittade förlorade civilisationer i underjorden och kämpade mot evolutionära styggelser och till och med utomjordingar – allt under jordskorpan. Med på resan var oftast Bulldozers tama lemur Lena och teamet använde sig av en märklig grävande maskin vid namn Mighty Mole som Carson konstruerat och byggt med hjälp av bidrag till sin underjordiska forskning. I Young Animals version har Carson precis blivit änkling och försöker anpassa sig till ett liv ovan jord när något han trodde var begravt djupt ner i Jordens innanmäte knackar på dörren till hans hemliga underjordiska laboratorium.

30265SPELL ON WHEELS #1
Manus: Kate Leth
Illustration: Megan Levens
Förlag: Dark Horse Comics

Tre häxor och bästa vänner upptäcker att någon stulit deras magiska artefakter och beger sig av på en road trip i en stulen Thunderbird för att utkräva hämnd och lösa det magiska mysteriet. Hexed, Wytches, Chilling Adventures of Sabrina, Toil  and Trouble och Black Magick är alla olika exempel på vad som verkar vara en trend bland amerikanska mainstreamserier just nu, nämligen en renässans för häxor, och nu sällar sig även Spell on Wheels till den skaran. Serien är inspirerad av Buffy, filmen The Craft (Den onda cirkeln) samt TV-serierna Charmed (Förhäxad) och Supernatural och handlar om de unga häxorna Claire (som är skicklig med tarotkort), Jolene (tatuerare och technopat, det vill säga att hon kan kontrollera och manipulera elektroniska attiraljer med tanken) samt Andy (den yngsta och nördigaste som specialiserat sig på trollformler och trolldrycker). Spell on Wheels är författad av Kate Leth som även författar Patsy Walker, a.k.a. Hellcat! hos Marvel och Megan Levens har tidigare tecknat både Buffy the Vampire Slayer Season 10 och Madame Frankenstein.

28451THE FIFTH BEATLE: THE BRIAN EPSTEIN STORY (TPB)
Manus: Vivek J. Tiwary
Illustration: Andrew Robinson
Förlag: Dark Horse Comics

En av mina favoritbiografier är Ian MacDonalds förträffliga och innehållsrika bok En revolution i huvudet om Beatles inspelningar och 60-talet och nu kan jag även stilla serieälskaren inom mig genom att införskaffa Vivek Tiwary och Andrew Robinsons prisbelönade seriebiografi om Brian Epstein som nu kommer ut i ny upplaga med mycket extramaterial. Här får vi följa managern som fick smeknamnet ”The Fifth Beatle” eftersom han upptäckte Liverpoolbandet och starkt bidrog till att Beatles blev ett av världens mest kända och inflytelserika popband. Epsteins privatliv präglades också av att han var homosexuell, i en tid när det fortfarande var kriminellt, samt drogmissbruk och han rycktes bort alldeles för tidigt vid 32 års ålder.

1519220-preachervol3I lördagskväll nåddes jag också om beskedet att tecknaren Steve Dillon avlidit hastigt endast 54 år gammal. Länge har jag tänkt läsa Vertigos moderna klassiker Preacher som han skapade tillsammans med Garth Ennis samt deras långa run med Punisher och som nu återigen kommer ut i samlad utgåva. Första samlingsvolymen av Preacher har till och med legat på nattygsbordet och samlat damm i flera månader men har alltid fått stryka på foten eftersom jag försöker prioritera nya serier och dygnet bara har 24 timmar, men nu finns det ingen återvändo. Mitt nya mål för resten av året är att börja läsa Preacher för som vanligt när det gäller att minnas serieskapare så är det genom att beundra deras skapelser. Vila i frid Steve.

Det var allt för den här veckan! På söndag är det dags för ett nytt avsnitt av Veckans omslag så håll ut tills dess och framförallt, läs mycket serier.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...