Recensioner

The Fix, Vol. 1: Where Beagles Dare

lördag 29 oktober, kl 12:47 av 0 kommentarer

thefix_vol1-1En av årets mest lovande serier från Image Comics är The Fix av teamet bakom Marvels underskattade hit The Superior Foes of Spider-Man: Nick Spencer (Morning Glories, Ant-Man och de bägge pågående Captain America-titlarna) och Steve Lieber (Whiteout). I det första numret fick vi möta de två korrupta LA-poliserna Roy och Mac som fick ett omöjligt uppdrag av den psykopatiske maffiabossen och hemmapappan Josh i utbyte mot att han såg igenom fingrarna med vad de är skyldiga honom i pengaväg: forsla något genom säkerhetskontrollen på flygplatsen LAX vilken bevakas av den obevekliga supersnuten Pretzels, som är knarkhund av rasen Beagle. Tonen känns igen från The Superior Foes of Spider-Man men nu när Spencer och Lieber stoppat undan superhjältetrikåerna och dessutom bytt förlag till Image Comics så blir det istället våldsam vuxenunderhållning med många skratt – där dessutom många fastnar i halsen.

thefix2pageSeriens första volym, Where Beagles Dare (som kort och gott är en ordlek med Alistair MacLeans thriller Where Eagles Dare, på svenska mest känd som Örnnästet), innehåller de första fyra numren av The Fix, där Roy och Mac sätter planen i verket att överlista Pretzels så de slipper oroa sig över Josh, hans hejdukar eller mordiska pit bulls. Roy kommer på den lysande idén att skjuta Mac i handen så att han blir förflyttad till hundenheten under sin konvalescens men Pretzels anar oråd. Roy själv beslutar sig för att ta lite ”semester” genom att bli livvakt åt den tidigare barnskådisen och numera självdestruktiva rockstjärnan Elaina, men det visar sig snart att han tagit sig vatten över huvudet.

007_fix03Det finns gott om magstarka dråpligheter som producenten Donovans långa och sjuka monolog om sitt oavsiktliga förtärande av sina egna kroppsvätskor eller det justa kombon testikelcancer och knarksmuggling men The Fix innehåller mycket mer än bara effektsökeri. Rays utnyttjande av den ”perfekte” polismannen Pete ställer relevanta frågor om överkompensation och att aldrig lita på den vänligaste personen i ett rum och porträttet av barnskådisen/rockstjärnan Elaina är som tagen ur ett CV från någon amerikansk stjärna med ett förflutet på Disney Channel. Vidare har vi den lika korrumperade internutredaren Sheryl som ständigt suckar över Roy och Macs rövarhistorier samt att Mac är den typiske följaren som köper alla dumheter som Roy lurar i honom. The Fix kan stundtals bli texttung men kompenseras av Spencers knivskarpa prosa och Leibers perfekt timade ansiktsuttryck.

the-fix-4-2016-page-10

Den enda smolken i glädjebägaren är att volymen är så kort, slutar innan den knappt hunnit börja samt att själva huvudhandlingen aldrig kommer till skott. Förutom detta så är The Fix en mycket läsvärd kriminalkomedi som jag definitivt kommer fortsätta läsa.

Manus: Nick Spencer
Illustration: Steve Lieber
Färgläggning: Ryan Hill
Förlag: Image Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...