Recensioner

Descender Vol. 3: Singularities

lördag 12 november, kl 19:05 av 0 kommentarer

descender_v3_coverI tredje volymen av Descender av Jeff Lemire och Dustin Nguyen får vi följa fem olika karaktärer ur serien och deras skiftande bakgrundshistorier som präglat deras liv och gjort dem till vad de är. Först har vi roboten Tim-22 som tillbringade större delen av sin tjänstgöringsperiod i en gammal sadistisk gubbes garderob, lyckades fly när de gigantiska Harvesters ödelade flera planeter och slutligen räddades undan fruktade scrappers av robotledaren Psius. Tim-22 ser sig själv som Psius utvalde son och tänker med andra ord göra allt för att stoppa uppkomlingen och seriens huvudperson Tim-21.

Näst på tur är kapten Telsa, dotter till general Nagoki som även är ledare för The United Galactic Counsils (UGC). Hennes överbeskyddande far försökte stoppa henne från att gå i hans militära fotspår  och hämnas hennes mor som dog vi den fruktade robotattacken för 10 år sedan. Naturligtvis går hon sin egen väg och får till slut sin faders godkännande när han accepterar henne för den hon är.

descender12_review-tim-22-abuse-660x618Tredje delen utspelar sig på gruvkolonin Dirishu med robothunden Bandit och fjärde, och mest intressanta, delen handlar om Andy och Effies gemensamma uppväxt på barnhem på planeten Niyrata efter Harvesters attack. Kärleken mellan dem växer men ju äldre de blir desto svårare blir det att komma ifrån det faktum att de har väldigt olika syn på artificiellt liv. Han blir en scrapper som vill förinta alla robotar och hon tar maskinernas parti vilket ironiskt nog gör att hon själv blir en cyborg och slutligen Queen Between.

I Descender #16 som är den avslutande får vi en gripande inblick i gruvroboten Drillers öde och hans mörka hemlighet som ligger bakom hans återkommande citat: ”Driller a real killer”.

19Trots att huvudhandlingen rör sig framåt i snigelfart med bara några få inslag av överraskningar och flera av delarna, speciellt Descender #14 med Bandit, känns rätt så meningslösa så är ändå tredje volymen ett lyft jämfört med andra. Att vi får en djupare inblick i olika karaktärers ursprung gör hela berättelsen och världsbygget ännu mer intressant och ger hopp om en lysande fjärde volym. Helst hade jag föredragit om Lemire och Nguyen hade lagt krutet på att utöka den sorgliga kärlekssagan mellan Andy och Effie för där faller allt på plats i en gripande berättelse om hämnd kontra förlåtelse. Nästa volym – Orbital Mechanics – ser dagens ljus 28 december och jag kommer definitivt fortsätta följa denna rymdsaga.

Manus: Jeff Lemire
Illustration: Dustin Nguyen
Förlag: Image Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...