Recensioner

Martilo och helgonet

torsdag 27 april, kl 21:14 av 0 kommentarer

Den unge Martilos föräldrar har förvandlats till möss av den usla trollkvinnan Morbiane och det ända som kan häva förtrollningen är att Martilo blir en riddare i Kristi sanna avbild. Det är sannerligen inget fel på hans goda intentioner och fromma entusiasm men det är inte alltid som hans stora hjärta och patos leder honom rätt bland medeltidens många faror och fallgropar. För att rädda staden Arps från den galne greven av Alba och hans armé av blodtörstiga lekoknektar måste han hitta Sankta Helias, det största helgonet väster om Jerusalem. Med på det farofyllda uppdraget är Arilone, hertigen av Arps dotter, vars högsta önskan är att själv bli ett helgon och tillsammans måste de kämpa mot hedningar, fanatiska nunnor, demoner och de glada ynglingarna från Dalmatien.

Efter mitt besök på Stockholms internationella seriefestival 2016 beslutade jag mig för att utöka min vanliga kost av amerikanska mainstreamserier med mustiga och fiberrika alternativ från den svenska seriemarknaden. Både Kim W. Anderssons verk och den nyligen recenserade Vei av Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson håller hög internationell klass och detsamma gäller Fabian Göransons (Gaskriget, Kirurgi, Inferno) första bok av tre om den tappre riddaren Martilos öden och äventyr som såg dagens ljus som webserie på SF-Bokhandelns hemsida och som nu kommit ut i tryckt format från Sanatorium förlag.

Här får vi serverat en härlig buffé av medeltida fantasy med livs levande helgon, jungfrur, drakar, demoner och tappra riddare och hela anrättningen är kryddad med träffsäker satir och burlesk humor à la Monty Python and The Holy Grail. Förutom helgon som fångas in av kyrkan och placeras i kloster och katedraler för att uppfylla människorna med sin godhet samt hertigens dotter som riskerar att giftas bort med än den ene än den andre för att blidka den rådande situationen så är Martilo och helgonet full av dråpliga möten och ständiga missförstånd som gör albumet till en fröjd att läsa.

Huvudpersonen Martilo är en mycket intressant karaktär med sin naiva oskuldsfullhet som gör att han ofta själv blir sin värste fiende men framförallt gillar jag hertigens dotter Arilone som älskar nougat från Cremona, slukar böcker om helgonens lidanden och ständigt hotar sin mamma med att kasta sig från östra tornet och låta måsarna kalasa på resterna av hennes kropp i fyra dagar och fyra nätter för att hennes önskan om att själv bli ett helgon ska uppfyllas.

Göransons enkla men mycket uttrycksfulla stil och exemplariska färgläggning för tankarna till Mike Mignola och det här är ett album som jag definitivt kommer att presentera för min elvaårige son så vi tillsammans kan njuta av riktigt bra serieunderhållning på svenska. Andra delen, Martilo och riddarna, dyker upp redan hösten 2017 och jag ser verkligen fram emot att få följa fortsättningen på unge Martilos öden och äventyr.

Manus: Fabian Göranson
Illustration: Fabian Göranson
Förlag: Sanatorium
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...